Guvernanţii au anunţat o nouă ordonanţă de urgenţă pentru a corecta o situaţie aberantă. După aplicarea contribuţiilor la salariul minim brut de 1.900 de lei, sunt români care trebuie să vină cu bani de acasă. Au contracte de part-time, dar contribuţii întregi. Actul normativ ar urma să îi ajute doar pe angajaţii de la stat. Documentul nu se referă şi la salariaţii din mediul privat. Ceea ce a atras revoltă şi critici. 

Mariana Zăvelcă este angajată cu un sfert de normă la o grădiniță din localitatea Roşia de Amaradia. Femeia vine zilnic la creşă, cu noaptea în cap, aprinde focul în sobe, face curățenie și se asigură că cei mici au parte de cele mai bune condiții. Însă, fluturaşul de pe luna aceasta i-a adus cel mai mare şoc. Are de plătit contribuţii la pensie şi sănătate în valoare de 665 de lei. Iar salariul ei este de doar 300 de lei. 

Articolul continua dupa recomandari

Loredana Cotigă este îngrijitoare cu jumătate de normă, la o şcoală din satul Seciurile, Gorj. Ea mai rămâne însă cu puţin peste 250 de lei, în loc de 600 de lei, cât a încasat luna trecută. 

În aceeaşi situaţie, în toată ţara, sunt peste 10.000 de angajaţi doar din unităţile de învăţământ. 

Un profesor debutant asociat, 6 ore pe săptămână, salariu 852 de lei brut, când scădem contribuţiile majorate până la 45%, rămân 167 de lei net. La 4 ore, profesorul debutant asociat aduce 97 de lei de acasă.

La nivel naţional, sunt 900.000 de români care lucrează, la stat şi la privat, cu jumătate de normă. Însă ministrul Muncii a transmis că sunt afectaţi în jur de 20.000 de oameni. Creşterea salariului brut la 1900 de lei, de la 1 ianuarie, şi aplicarea contribuţiilor sociale la această valoare, pentru contracte de part time, a dus la adevărate drame în mii de familii. Astfel, cei care muncesc  2 sau 4 ore pe zi, nu câştigă nici cât să-şi acopere dările către stat. 

Ca să corecteze situaţia, ministerul de Finanţe a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care bugetarii să primească bani în plus, astfel încât să ajungă la salariile primite în luna decembrie. Însă, nu se face nicio referire la angajaţii din privat. Pentru ei, deocamdată nu sunt soluţii. 

Proiectul de Ordonanţă aşteaptă avizul Consiliului Legislativ, care reuneşte şi reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor, urmând să fie aprobat joi, în sedinţa de Guvern.