O nouă lovitură pentru români! Astăzi, în faţa euro, leul este la cel mai slab nivel din istorie. Nu sunt afectaţi doar cei care au rate în moneda europeană. Trăim din importuri, iar asta înseamnă că mâncarea va fi din ce în ca mai scumpă. Vom plăti mai mult şi pentru facturi şi vacanţe. Iar previziunile analiştilor nu sunt optimiste.

Niciodată moneda europeană nu a fost mai puternică în ultimii 19 ani. <grafic> Se aproprie de 4 lei şi 67 de bani. Anul trecut, în aceeaşi zi, era sub 4 lei şi 60 de bani. În ianuarie, anul acesta, a urcat iar aproape de 4 lei şi 67 de bani, după care, o perioadă, creşterea s-a temperat. 
Luna trecută, un euro era cotat chiar la 4 lei şi 62 de bani. Astăzi leul este cel mai slab din istorie.

Articolul continua dupa recomandari

La nivelul-record la care a ajuns moneda euro, pentru o chirie de 250 de euro, plătim în plus în fiecare lună aproape 20 de lei faţă de anul trecut.

Iar cine vrea să îşi cumpere o locuinţă va plăti mai mult cu aproape 900 de euro faţă de anul trecut, din cauza cursului, subliniază specialiştii. 

Vom avea importuri mai scumpe, vor creşte facturile la telefon şi cablu, dar şi vacanţele pe care le plătim tot în euro. 

Analiştii se tem că euro ar putea ajunge în următoarele luni la 4 lei şi 70 de bani. 

Dan Suciu, purtătorul de cuvant al BNR:

Este o volatilitate ridicată, contextul regional arată această volatilitate, se poate întâmpla să avem, în continuare, variaţii. Suntem cu ochii foarte atenţi. 

Cristian Păun, analist economic:
Toate plăţile care ţin de valută sunt afectate. Şi aici mă refer la ratele la bancă, chiriile, dacă sunt exprimate în valută vor fi afectate. Importurile vor deveni mai scumpe pentru acele bunuri vom plăti mai scump. Toate maşinile din import şi aşa mai departe. 

Sunt loviţi de creşterea ratelor şi românii care au credite în lei. Robor la 3 luni a ajuns 2,95 la sută. În ultimele luni, românii cu credite Prima Casă au plătit cu 15 la sută mai mult decât anul trecut.