În cea mai mare criză de personal din ultimii ani, cu care se confruntă România, firmele din turism caută noi soluţii. De teamă că la vară nu vor mai găsi angajaţi, unii administratori de la malul mării preferă să-şi ţină afacerile deschise şi în extrasezon. Nu este chiar o soluţie profitabilă, spun cei mai mulţi dintre ei. Însă, pe termen lung se vor baza pe angajaţi fideli şi pe clienţi mai fericiţi. 

Andreea Marinescu a căutat un loc de muncă care să-i ofere, în primul rând, stabilitate. S-a angajat ca recepţioner la un hotel din Mamaia după ce a aflat că va fi deschis şi iarna.

Articolul continua dupa recomandari

Andreea Marinescu, recepționer: Să nu fiu nevoită pe timpul iernii să-mi caut alt loc de muncă, ca mai apoi pe timpul verii iar să-mi caut de muncă.

10 angajaţi lucrează în extrasezon la acest hotel, cu şase mai puţin decât vara.

Soluţia găsită nu este chiar una profitabilă, spun administratorii. Dar îşi pot fideliza, astfel, angajaţii. Şi speră să se poată baza pe ei şi în plin sezon.

Georgiana Lazăr, manager hotel: Este o problemă cu personalul pe litoral, în mijlocul sezonului ne trezim fără angajaţi. Cu ocazia aceasta pe timpul iernii se formează, începem sezonul cu bine şi angajăm ce este nevoie suplimentar.

Pe întreg litoralul, iarna aceasta rămân deschise 15 hoteluri şi doar 4 terase. Mai multe sunt restaurantele cu specific pescăresc. Marius este bucătar de cinci ani şi lucrează la o cherhana. A decis să plece din Galaţi pentru un loc de muncă mai bine plătit.

Marius Bogdan, bucătar: Aici am găsit un loc permanent, sunt mulţumit atât financiar, cât şi profesional. În timpul sezonul estival este destul de multă muncă, dar toamna-iarna se compensează.

Adrian Măgurean, ospătar: Toată lumea îşi doreşte un loc de muncă stabil, cu nişte patroni ok şi un salariu la timp.

Toamna rămân doar jumătate dintre angajaţi. Ceilalţi se întorc la şcoală ori la facultate. În extrasezon, salariul este mai mic cu 20 la sută.

Sorin Drăgan, proprietar restaurant: Anul acesta am văzut că totuşi a început să meargă, e rentabil să ţinem şi în extrasezon. Anul trecut nu prea a fost rentabil, am fost undeva pe linia de plutire, am pus nişte bani de acasă.

Cel mai bine plătiţi sunt bucătarii. Salariile lor încep de la 2.500 de lei şi pot ajunge şi până la 12 mii de lei.

Cu toate acestea, sunt greu de găsit. Patronatele vorbesc despre cea mai mare criză de angajaţi. S-au căutat soluţii şi în alte ţări. Astfel, că toată vara pe litoralul românesc au lucrat peste 2.000 de persoane din Sri Lanka sau Nepal. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism, industria ospitalităţii are nevoie de aproape două sute de mii de angajaţi.