O grevă a unei companii aeriene va arunca mâine în haos toată Europa. Piloţii din cinci ţări rămân la sol. Aşa că 400 de curse programate au fost anulate. Pe aeroportul Henri Coandă din Capitală nu sunt încă probleme anunţate.

Şi totuşi, turiştii pierd zilnic timp, nu doar din cauza grevelor. Vremea extremă şi deficitul de personal au dus la întârzieri-record, chiar şi de nouă ore.

Articolul continua dupa recomandari

Pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti sunt zboruri anulate sau întârziate în fiecare zi. Acest tânăr va ajunge cu şase ore mai târziu la destinaţie.

Răzvan Pascu, reprezentant agenţi de turism: Cel puţin în ultima lună sunt minim 50.000 de români afectaţi. Cele mai dese probleme sunt grevele din marile aeroporturi sau problemele tehnice.

Alte companii aeriene spun că de vină pentru întârzieri sunt condiţiile meteo severe, fulgerele sau păsările, care au cauzat perturbări importante.

Multe probleme vin şi din Franţa, acolo unde, atunci când sunt în grevă, controlorii de trafic blochează complet spaţiul aerian astfel că niciun avion, indiferent de punctul de plecare sau destinaţie nu mai poate să traverseze teritoriul statului, dacă ruta lui implică asta.

În plus, cererea creşte vara, iar giganţii din aviaţie nu au suficient personal.

Alexandru Geica, pilot: Din estimările companiilor, va fi nevoie de 500.000 de piloţi în următorii 20 de ani!

Piloţii comandanţi se formează însă mult mai greu decât se dezvoltă companiile aeriene. La această şcoală privată de pilotaj din Bucureşti, cursurile durează doi ani.

Tarifele pentru obţinerea brevetului sunt ridicate şi puţini îşi permit o astfel de investiţie. Piloţii cred că binevenit ar fi un program finanţat de Guvern sau creditele avantajoase pentru cei care îşi doresc să lucreze în aviaţie.