Anul 2017 marchează o investiţie străină masivă în România. Compania americană Philip Morris International va investi 490  milioane de euro în reconversia fabricii din Otopeni, construită acum 20 de ani, dintr-o unitate de producţie a ţigaretelor într-una concentrată pe noua tehnologie IQOS.

Care este planul investitorilor

Articolul continua dupa recomandari

Philip Morris International, lider mondial în fabricarea produselor din tutun, cu aproape 40 de mărci în portofoliu, a lansat în 2015 tehnologia IQOS pe plan local, extinsă astăzi la 25 de pieţe, urmând a ajunge la 35 până la sfârşitul anului.

Dispozitivele electronice IQOS încălzesc tutunul, fără a-l arde, astfel nu generează fum sau scrum. Funcţionează pe baza unor rezerve de tutun numite Heets, rezultatul unor investiţii de 3 milioane de dolari şi al cercetărilor a peste 400 de oameni de ştiinţă, angajaţi de compania americană. Sunt o alternativă cu potential de risc redus la fumatul de ţigarete clasice.

Fabrica românească va produce primele rezerve Heets până la finalul anului 2017, după prima etapă a procesului de retehnologizare, estimat a se sfârşi în 2020. Astfel, se va alătura celorlalte 2 unităţi de producţie a Heets-urilor, din Italia şi Germania. Până în 2018, Philip Morris International estimează o capacitate de producţie anuală de aproximativ 100 miliarde de rezerve de tutun.

Cea mai mare parte a producţiei din România va fi exportată, conform reprezentanţilor companiei americane, fără a se menţiona însă pieţele pe care vor ajunge. Hotărârea nu se abate de la strategiile anterioare, în trecut 80% din producţia de țigarete produse în România fiind destinată exportului.

În România, canalele de vânzare IQOS coincid cu cele de ţigarete clasice, însă liderul mondial plănuieşte o reţeta de magazine specializate pe această marcă, primul dintre ele fiind inaugurat deja la Cluj.

Magazinele IQOS nu sunt doar puncte de vânzare, ci locuri în care clienţii pot afla despre produsele IQOS, este o tehnologie nouă şi magazinele sunt gândite să fie un punct central în geografia locală, un loc în care membrii comunităţii IQOS să se întâlnească. În Cluj este un loc foarte popular pentru consumatorii de IQOS şi pentru viitorii consumatori. Intenţionăm să ne extindem cu aceste magazine, vom avea exemple similare în oraşe mari din România”, spune Branislav Bibic.

Prezent la conferinţa de presă care a anunţat investiţia, premierul Mihai Tudose a subliniat: „România este o ţară atractivă pentru investitorii mari, dar şi pentru cei care se află deja în România, în ceea ce priveşte stabilitatea, dar şi pentru potenţialii investitori, pentru că marile companii  se urmăresc unele pe altele, iar ceea ce a făcut această companie în România poate fi şi va fi un exemplu pentru alţi investitori”.

Cum poate influenta viaţa românilor

În prezent, la fabrica Philip Morris din Otopeni lucrează 670 de angajaţi iar totalul personalului, extins şi la alte departamente, atinge numărul total de 800 de oameni. Procesul retehnologizării va adăuga, însă, 300 de locuri de muncă noi.

Sunt mândru să fiu în România în acest moment istoric pentru compania Philip Morris. Această investiție, de 490 milioane de euro, înseamnă mai multe exporturi, mai multe taxe pentru bugetul de stat, mai multe locuri de muncă pentru români, plătite la un standard cât mai apropiat celui european. Este, în egală măsură, un proiect important nu doar pentru piața locală, ci și pentru utilizatorii IQOS din întreaga lume”, a completat Branislav Bibic, Director General Philip Morris România.

Află mai multe detalii despre investiţia companiei americane în România.