Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în februarie o creştere de 4,9% faţă de a doua lună a anului trecut, ritm uşor sub cel atins în ianuarie, pe fondul avansului solid al sectorului-cheie de prelucrare şi a creşterii producţiei de energie, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

În ianuarie, producţia industrială înregistrase un avans de 5,8%. Cumulat, în primele două luni, producţia industrială a urcat cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. 

Articolul continua dupa recomandari

Pe sectoare, industria de prelucrare, cu contribuţia cea mai importantă în România, a produs în februarie cu 4,9% mai mult faţă de aceeaşi lună din 2016.

Totuşi, cea mai mare creştere a fost înregistrată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a avansat cu 6,2%, în timp ce industria extractivă a trecut pe plus, după mai mult de un an de declin accentuat, înregistrând în februarie o creştere cu 1,1% faţă de februarie 2016. 

Comparativ cu luna ianuarie, producţia industrială a crescut în februarie cu 6,7% pe serie brută, şi cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de influenţele sezoniere şi numărul de zile lucrătoare, indicatorul urmărit cel mai atent de economişti. 

Anul trecut, producţia industrială a înregistrat un avans modest, de 1,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 2,7% în 2015.

Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.

Sursa: News.ro