Hotelurile şi restaurantele au atâta nevoie de angajaţi, încât recrutează copii de pe băncile şcolii! Le lipsesc aproape 100 de mii de salariaţi. Aşa că o sută de unităţi de cazare din toată ţara şi-au deschis porţile pentru studenţi şi elevi. Tinerii au văzut din culise ce presupune meseria de recepţionist, barista sau cameristă. Mulţii au însă pretenţii prea mari. Visează la salarii aproape duble fată de media din sector.

Robert şi Vali, elevi la un liceu din Constanţa, tocmai au învăţat cum se face o cafea ca la carte. O lecţie de ospitalitate pe care au primit-o zilele acestea sute de elevi şi studenţi din toată ţara.

Articolul continua dupa recomandari

Răbdarea şi disciplina sunt primele condiţii ale unui angajat care asigură confortul clienţilor din hoteluri. Cei care intră în contact direct cu turiştii trebuie, pe deasupra, să ştie cel puţin o limbă străină, să fie amabili şi zâmbitori.

Industria ospitalităţi ar avea nevoie de încă 100.000 de angajaţi, pe care i-a pierdut din cauza migraţiei, dar şi a sumelor modeste oferite. În ianurie 2019, salariul mediu net din hoteluri şi restaurante era de nici 1.800 de lei, printre cele mai mici din România.

CĂLIN ILIE, preşedinte FIHR: La început toată lumea se sperie, că în turism nu câştigi aşa de mult. trebuie să te dedici. Şi în alte industrii trebuie să treci anumite nivelele ca să ajungi să câştigi.

GIANINA PASCU, studentă: Cred că aş vrea să încep ca recepţioneră daca ar fi, iar apoi toate ar merge treptat.

Chiar şi fără experienţă, cei mai mulţi tineri şi-ar dori însă venituri mai mari.

ROBERT, student: Nu ştiu dacă m-aş putea descurca cu 1.800 de lei net având în vedere că trebuie să plăteşti o chirie. Cred că undeva în jur de 4.000 lei ar fi suficient raportat la cheltuielile din ziua de astazi.

ANDREI CHIRIAC: Poate un 2.500 de lei-3.000 pentru început.

Cele 100 de hoteluri care şi-au deschis porţile au scos la concurs peste 6.300 de locuri de muncă. Cele mai multe sunt posturi de barmani şi ospătari.