Este revoltă printre ţărani! Ordinul care limitează numărul de porci în gospodărie îi duce pe mulţi la disperare. Sunt familii care trăiau din vânzarea animalelor. De vineri, însă, noile regulile au intrat în vigoare, iar oamenii trebuie să anunţe câte animale au în curte. Dacă deţin mai mult de cinci porci, trebuie să-şi caute un contabil şi să-şi deschidă o firmă. Se întoarce ţara pe dos, spun mulţi români de la sate. În timp ce fermierii autorizaţi vorbesc despre o măsură vitală pentru agricultura României.

Familia Bota creşte şase porci mari şi 11 purcei. Potrivit noului ordin emis de ministerul Agriculturii, cei doi soţi pensionari sunt obligaţi să îşi înregistreze animalele la veterinar şi să îşi înfiinţeze o mică fermă, cu acte în regulă.

Articolul continua dupa recomandari

ANA BOTA, pensionară: Noi taranii ce facem acum? Din astea am trait pana acum. Şi părinţii şi toate alea.

IOAN BOTA, pensionar: Pentru noi e rea. Nu poate fi bună dacă nu te lasă numai cinci bucăţi să ţii. Avem promişi la neamuri care sunt la oraşe si care vor sa vina să taie de Crăciun.

Pentru alte familii, interdicţia de creşte mai mult de cinci porci în gospodărie, ar însemnă dispariţia unor venituri de bază.

MARIA FĂGĂRAȘ, pensionară: Şi dacă nu ne lasă să-i vindem ce sa facem cu ei? Noi din asta trăim. Avem pensia de. acum ne-a crecsut la 500 de lei de CAP si nu ne ajunge. Cu ce amarul nostru să trăim? Nu mai avem de medicamente şi de pită. Aia trebuie obligatoriu.

ION FĂGĂRAŞ, pensionar: Ei vor să nu mai ţină aştia de pe aici, ţăranii. Vor să aducă de dincolo.

Şi în judeţul Alba, ţăranii sunt revoltaţi de vestea că trebuie să treacă pe la Registrul Comerţului, dacă vor să rămână cu toate animalele în curte.

EUGENIA DOBARTA, localnică din Mihalt: Odată ce lucărm pământul să ne lase să ţinem câţi vrem noi, că din asta trăim şi noi. Pentru ce să-i declaram? Să declare aia care au mulţi si care au venituri pe care sa le declare. Nu noi astia care suntem tarani simpli, crestem cativa porci.

Iniţial, în proiectul fostului Ministru al Agriculturii, erau exclusi de la numărătoare porcii sub 30 de kilograme. Acum, această prevedere nu mai există.

Ordinul a intrat vineri în vigoare, dar nu sunt prevăzute şi sancţiuni pentru micii fermieri care nu se înregistrează ca întreprindere, societate comercială sau persoană fizică autorizată.

CĂLIN MATIEȘ, presedintele Federației Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România: Dumnezeule mare! Cred că se intoarce ţara asta pe dos. Dacă ţăranul român acum trebuie să îşi caute contabil, trebuie să mergă la Registrul Comertului. Cine credeti ca o sa mai ţină animale?

De cealaltă parte sunt însă marii fermieri, dar şi procesatorii care spun că măsura era necesară pentru a stopa pesta porcină africană. Virusul a ajuns în 33 de judeţe, au fost deja sacrificate peste 500 de mii de animale, iar exporturile de carne de porc ar fi putut fi interzise complet.