Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5868 lei/euro, în creştere cu 0,17% faţă de nivelul precedent şi nivel maxim din 22 iunie, în condiţiile în care leul este afectat atât de măsurile anunţate în noul program de guvernare, cât şi de o conjunctură regională nefavorabilă, potrivit analiştilor.

Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5788 lei/euro.

Articolul continua dupa recomandari

Leul a recuperat în ultimele zile terenul cedat după debutul crizei politice ce a culminat cu căderea guvernului Grindeanu, însă bulversarea adusă în piaţă de noul program al guvernului, ce prevede schimbarea sistemului de taxare şi noi impozite, a înrăutăţit percepţia investitorilor.

Luni,un raport al analiştilor Unicredit estima că "valoarea de echilibru a cursului de schimb euro/leu este în preajma nivelului de 5,00", un prim semnal al înrăutăţirii percepţiei asupra plasamentelor în lei. 

După publicarea raportului, leul acedat sensibil teren şi a depăşit pragul de 4,58 lei/euro, iar miercuri leul a rămas spub presiune, pe o conjunctură regională.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,0361 lei la 4,0512 lei.

Totodată, cursul francului elveţian a urcat de la 4,1806 lei până la 4,1858 lei.