Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, că execuţia bugetară la şase luni ”nu arată foarte bine, fiind un blocaj imens”.  Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele şase luni ale acestui an cu un deficit de 6,3 miliarde lei, reprezentând 0,77% din PIB, în creştere cu 61,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

După primele cinci luni, bugetul consolidat era pe minus, cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentând 0,27% din PIB.

Articolul continua dupa recomandari

În primele şase luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,51% din PIB sau 3,9 miliarde lei.

Principalul motiv al execuţiei bugetare slabe din primul semestru al acestui an a fost creşterea încasărilor la buget într-un ritm inferior ritmului de creştere a cheltuielilor. 

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, că execuţia bugetară la şase luni ”nu arată foarte bine, fiind un blocaj imens”. Tudose a spus şi săptămâna trecută că în unele ministere gradul de execuţie este de doar 2% pe primele şase luni ale anului.

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, şi pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.

Sursă: news.ro