Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5499 lei/euro, în creştere cu 0,1% faţă de nivelul precedent, în condiţiile în care leul nu profită de conjunctura favorabilă monedelor din regiune şi nici de evoluţia favorabilă de pe piaţa titlurilor de stat, spun analiştii.

Vineri, BNR a afişat un curs de 4,5443 lei/euro.

Articolul continua dupa recomandari

Moneda românească a ignorat luni, ca şi în şedinţele anterioare, tendinţa de apreciere a altor monede cu regim similar din regiune, precum zlotul sau forintul, dar şi cererea mare de titluri de stat româneşti, care ar trebui să genereze o apreciere a leului. 

"În contextul evoluţiilor foarte bune pe piaţa de obligaţiuni de stat (...), leul s-ar putea aprecia puţin astăzi, într-o zi cu un calendar destul de liniştit, de altfel. Totuşi, credem că minutele şi Raportul asupra inflaţiei ale BNR, care vor apărea astăzi, vor include o abordare favorabilă unei politici monetare relaxate (...), aspect care ar fi favorabil titlurilor de stat în monedă naţională, deci şi leului", arată un raport al ING Bank, publicat luni. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,1800 lei la 4,1521 lei.

Totodată, cursul francului elveţian a crescut de la 4,1483 lei la 4,1603 lei.