Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5563 lei/euro, în scădere cu 0,15% faţă de nivelul precedent şi nivel minim din 25 mai, în condiţiile în care desemnarea rapidă a unui nou premier, în urma consultărilor preşdintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, a ajutat leul să recupereze terenul pierdut după debutul crizei, spun analiştii.

Marţi, 27 iunie, BNR a afişat un curs de 4,5630 lei/euro.

Articolul continua dupa recomandari

Leul s-a depreciat semnificativ în zilele de dinaintea votului pe moţiunea de cenzură introdusă de alianţa PSD-ALDE împotriva propriului guvern. Miercuri, euro a atins un nivel maxim din 3 august 2012, de 4,5987 lei. 

După desemnarea rapidă a lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier, presiunea asupra leului a dispărut.

"Mediul politic mai calm a ajutat moneda românească, cu toate că valutele regionale au mers în direcţia contrară ieri. Acestea fiind zise, fundamentele bune şi perspectiva revenirii la normal din prisma zgomotului politic ar trebui să ajute leul atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu (amintim că prognoza noastră de curs pentru final de 2017 este 4,45/euro)", arată un raport al ING Bank, publicat miercuri. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat puternic, de la 4,0522 lei la 4,0114 lei, nivel minim din 6 octombrie 2016.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut de la 4,1937 lei la 4,1753 lei.

Sursa: News.ro