Îngrijorat că în localitatea pe care o conduce populaţia a început să îmbătrânească iar tinerii au luat calea străinătăţii, primarul comunei Sânmartin din Bihor a găsit o soluţie să-i aducă acasă. Le-a împărţit pământ ca să îşi construiască locuinţe. Şi în numai doi ani, comuna a început să renască şi s-a îmbogăţit cu o mie de suflete. 

La doar 10 kilometri de Oradea se află comuna Sânmartin, unde este şi vestita staţiune cu ape termale Băile Felix. Dacă în alte sate, nu mai vezi picior de tânăr pe stradă, aici, în ultimii ani, s-au ridicat 850 de locuinţe noi.

Articolul continua dupa recomandari

ADRIAN, localnic: E mai ok față de aglomeratia din oras. Aici e si zona turistica, e mai multa liniste. Si e ok, mie-mi place mult aici. Mai este de lucru. Uitati ca acum vreau să pun polistirenul pe casa. Este cartierul Tineretului si asta spune totul.

Proprietarii caselor sunt tineri care au muncit în străinătate şi s-au hotărât să se întoarcă în satul natal, după ce autorităţile locale le-au dat terenuri gratuite pe care să-şi contruiască locuinţe. Condiţiile sunt ca la oraş: canalizare, gaze şi electricitate. La asfaltare, încă se mai lucrează.

CRISTIAN LAZA, primar comuna Sânmartin: Suntem cu lucrările destul de avansate în momentul de faţă, urmează să le finalizăm in maximum doua saptamani. Este important ca toti locuitorii să aiba conditii civilizate.

Cei care doresc să primească lotul gratuit de 300 de metri pătraţi, trebuie să aibă cel mult 35 de ani şi să nu deţină un alt teren în proprietate. În plus trebuie să aibă şi domiciliul în localitate.

”Este o oferta foarte buna, chiar ajuta foarte mult tineretul din ziua de astăzi”, spune un localnic.

În ultimii doi ani populaţia din Sânmartin a crescut cu peste o mie de locuitori, iar media de vârstă a scăzut de la 55 la 45 de ani.

Fenomenul de la Sânmartin i-a inspirat şi pe alţi edili. La 15 kilometri de Cluj, în comuna Aiton, primăria vrea să împartă tinerilor un hectar din fosta păşune a localităţii.

NICOLAE FĂGĂDAR, primarul comunei Aiton: Sunt cateva locuri lasate parc de joacă pentru copii, in viitor o cresă şi tot ce trebuie pentru copii.

În ultimii 50 de ani populaţia din Aiton a scăzut cu până la 70%, iar comuna are acum puţin peste o mie de oameni.