Cireşele de mai sunt scumpe. la gust. Fructele autohtonele au apărut în doar câteva pieţe din România. Chiar şi aşa, sunt mai ieftine decât cele aduse din însorita Grecie. Cele din import costă şi o sută de lei kilogramul. Nu e de mirare că din pieţe mulţi pleacă doar un pumn de cireşe, de poftă.

Sezonul cireşelor de mai în pieţele româneşti a început în forţă cu fructe aduse din Grecia.

Articolul continua dupa recomandari

(Reporter): La ce preţ aţi luat cireşele?

(Cumpărător): 100 de lei kilogramul, dar n-am luat 1 kilogram, de poftă.

Vânzătorii au și o explicație pentru preț.

(Reporter): Staţi puţin, de ce sunt aşa de scumpe?

(Vânzător): Abia au apărut, sunt fructe de sezon.

Într-o altă piaţă din Capitală, în doar 24 de ore, comercianţii au scăzut considerabil preţul. Vineri, cireşele se vindeau 70 de lei kilogramul. Sâmbătă, în aşteptarea clienţilor, preţul a ajuns la 50 de lei. Ba chiar, la o tarabă, vânzătorii au apelat o strategie psihologică. Au afişat preţul de 49 de lei şi 99 de bani. Să nu fie impactul prea puternic.

Preţul cireşelor a devenit imediat motiv de ironie pentru internauţi.

"Cireaşa de pe tort e mai scumpă decât tortul" "Ana are mere. De ce? Pentru că n-are bani de cireşe", spun unele postări pe Facebook.

Bănăţenii au dat sâmbătăi 60 de lei pe kilogramul de cireşe din Grecia.

În pieţele din Timişoara, cireşele s-au vândut ca pâinea caldă. La o tarabă, comerciantul a adus în jur de opt kilograme şi au fost vândute în trei ore.

”Am noroc că am graviduţe multe. Şi se ia. De 5 lei, de 10 lei”, spune un vânzător.

La Drobeta Turnu Severin, au apărut primele cireşe 100% româneşti. Sunt mai mici decât cele de import, mai puţin coapte şi se vând cu legătura. Doi lei, pret fix. 40 de grame are o legătură.

În pieţele din Neamţ, Prahova, Argeş sau Cluj, cireşele vor apărea abia peste o săptămână.

Clujenii care vor să cumpere cireşe din pieţele din oraş mai au de aşteptat. La tarabe au voie să vândă doar producătorii, nu şi intermediarii. Iar cum, în acest an, vremea nu a fost deloc favorabilă, cireşele sunt încă verzi în grădinile oamenilor.

Anul trecut, primele cireşe apărute în pieţe s-au vândut cu până la 200 de lei kilogramul.