Ratele românilor cresc simţitor, iar dezvoltatorii vin şi ei cu veşti proaste. Se scumpesc creditele, dar şi locuinţele. Cererea mare, dar şi lipsa acută de angajaţi calificaţi, au dus la scumpiri în lanţ pe piaţa imobiliară. În unele judeţe, un metru pătrat construit costă mai mult decât un salariu de lux în România.

La începutul anilor 2000, cine voia să fie proprietar, în marile oraşe, cumpăra metrul pătrat construit cu 200 de euro. Astăzi, preţul este şi de şase ori mai mare. Preţurile pornesc de la 1.200 de euro şi pot ajunge până la 1.500-1.700, ba chiar şi 1.800.  

Articolul continua dupa recomandari

Clienţii sunt, majoritatea, familii cu doi copii. Creşterile salariale i-au impulsionat pe români să se îndatoreze tot mai mult la bănci. Vestea proastă este că evoluţia indicelui Robor le-ar putea scumpi ratele cu mai bine de 30 de lei lunar. Iar creşterea pare fără control. În timp ce dezvoltatorii anunţă şi ei scumpiri. 

Constructorii se pliază, în funcţie de zonă, după posibilităţile clienţilor. Cele mai scumpe locuinţe sunt în Cluj-Napoca, Bucureşti, Timiş, Constanţa sau Iaşi. Gălăţenii şi braşovenii plătesc mai puţin pentru o casă. Scumpirile ar fi amplificate şi de lipsa de personal calificat în industria imobiliară. 

Analiştii preconizează că, până în 2020, metrul pătrat va ajunge să coste, în medie, aproape 1.400 de euro.