Domeniul construcțiilor va cunoaște în 2017 un avans de peste 5 puncte procentuale, conform estimărilor făcute de către Comisia Națională de Prognoză.

Un segment important din economia națională, domeniul construcțiilor a avut parte de câțiva ani de scăderi consecutive, mai ales după criza economică. Dacă în 2016 s-a înregistrat un regres de 4,8 procente față de anul anterior, pentru 2017 veștile par a fi îmbucurătoare. Scăderea a fost cauzată în principal de lipsa marilor proiecte de infrastructură, însă anul acesta sunt pregătite investiții consistente. În același timp, și segmentul construcțiilor rezidențiale are parte de o dezvoltare notabilă.

Articolul continua dupa recomandari

Este prognozată o creștere de peste 7 procente în aria infrastructurii

Comisia Națională de Prognoză indică pentru sectorul construcțiilor de infrastructură o creștere de 7,6 procente anul acesta, față de anul anterior. Totuși, chiar dacă vorbim despre o evoluție față de 2016, nivelul dezvoltării din infrastructură va fi unul sub cel din 2015. Investițiile în infrastructură generează dezvoltare economică, subliniază Cezar Rapotan, fondatorul celei mai mari companii de materiale de construcții din țara noastră, astfel încât alocarea unui buget consistent către acest domeniu reprezintă un pas important spre o economie solidă.

Anul acesta a fost alocat 4,84% din PIB (40 miliarde de lei) pentru investiții, iar bugetul Ministerului Transporturilor a fost stabilit la 1,69 din PIB (13,76 miliarde de lei). La acest buget se adaugă alte 4,9 miliarde de lei, sumă ce provine din creditele de angajament. Astfel, fondurile totale alocate pentru infrastructură ajung la 18,66 miliarde de lei, ce vor merge către construcțiile de autostrăzi și alte drumuri publice, precum și către realibitarea căilor ferate și dezvoltarea transportului naval și aerian.

În același timp, și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a alocat pentru anul acesta 6,9 miliarde de lei pentru constructia de școli, creșe, grădinițe, cămine studențești, dar și pentru dezvoltarea unei rețele de canalizare în zonele rurale unde ea lipsește, cât și pentru construcția de drumuri în aceste zone. Pentru aceste proiecte, la bugetul ministerului se adaugă și creditele de angajament, ce au o valoare de 30 de miliarde de lei.

Construcțiile rezidențiale sunt și ele în creștere. Peste 25.000 de locuințe sunt în construcție în marile orașe

Anul acesta vor fi livrate peste 25.000 de locuințe în marile orașe ale țării, un avans important față de anii anteriori, arată o analiză realizată de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România. Cererea pentru case și apartamente a crescut foarte mult în anii de după criza economică, după ce prețurile au scăzut. Mai mult decât atât, programul guvernamental Prima Casă a contribuit la creșterea cererii pentru locuințe.

Cele mai multe construcții rezindențiale vor fi dezvoltate în regiunea București - Ilfov. În această zonă se vor construi anul acesta aproximativ 17.000 de locuințe, față de circa 10.000 câte au fost livrate în această regiune în anul 2016. Și în marile orașe din vestul țării se construiesc locuințe, în Cluj Napoca se vor livra anul acesta peste 4.000 de locuințe, în Sibiu circa 3.000, în Timișoara circa 1.000 de locuințe, iar în Brașov peste 2.000. De asemenea, peste 1.000 de locuințe se află în construcție în Constanța, Iași, Oradea, Craiova și Pitești.

Dezvoltarea sectorului de construcții rezidențiale se observă și în numărul autorizațiilor eliberate în primele luni ale anului. În primul trimestru din 2017 s-au eliberat 7.417 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.