Centrala termica, pe langa un confort optim pe care trebuie sa il ofere, trebuie sa reprezinte si un echipament in deplina siguranta pentru membrii familiei, dar si pentru casa. Indiferent ca vorbim despre apartamente sau case, in mediul urban sau rural, centrala termica trebuie sa acopere cateva criterii importante. Iata dupa ce trebuie sa te ghidezi cand alegi o centrala termica!

Combustibil. Tipul de combustibil cu care functioneaza o centrala este un criteriu important deoarece se stabileste in functie de spatiul in care urmeaza sa fie montata. Pentru spatiile mici, prima optiune este o centrala electrica deoarece nu trebuie sa fie racordata la reteaua de gaze naturale, are eficienta 100%, este ecologica, accesibila din punct de vedere financiar si nu exista riscul unei explozii. Gasesti centrale termice de la Berluni la preturi avantajoase indiferent de tipul de combustibil care se potriveste locuintei.

Articolul continua dupa recomandari

Urmatorul model de centrala este pe gaz si are trei categorii principale: centrala termica pe gaz cu tiraj natural, tiraj fortat si in condensatie. Cele mai  folosite sunt centralele cu tiraj fortat si o camera etansa de ardere. Sunt folosite in apartamente la blocuri, case si vile cu o suprafata mai mare. Pentru a functiona intr-un mod optim, camera in care este pastrata centrala, trebuie sa aiba o suprafata mare pentru a asigura suficient oxigen

Al treilea tip de centrala foloseste un combustibil solid pentru ardere, lemn, peleti sau carbune, iar cel mai mare avantaj al acestora este costul, dar si eficienta. Investitia initiala in centrala este mai ridicata decat in cazul celorlalte doua tipuri de centrala, dar costul combustibilului este mai mic, iar investitia este amortizata in timp.

Puterea termica instalata. Aici se incadreaza centralele termice mici, cu o putere termica sub 70 Kw sau cu o putere termica pana in 100 Kw, centralele termice medii, care au o putere termica intre 100 si 2000 de Kw, dar si centralele termice mari, care au o putere termica peste 2000 Kw.

Centralele termice sunt definite si dupa natura agentului folosit: centrale termice care folosesc ca si agent termic apa calda, cu o temperatura maxima de 115 grade Celsius, centrale care folosesc aburul de joasa presiune, sub 0,7 bari suprapresiunea si centrale care folosesc apa fierbinte ca si agent termic, peste 115 grade Celsius.

Servicii de garantie. O durata medie de viata a unei centrale depaseste 10 ani de zile, iar verificarea tehnica periodica este recomandat sa fie efectuata o data la 2 ani. Este indicat ca acest serviciu sa fie inclus atat in perioada de gratie, cat si in perioada post garantie. Datorita tehnologiilor performante cu care sunt dotate centralele electrice, acestea dispun de sisteme de informare si autodiagnoza, care ajuta la o verificare permanenta a starii de functionare a centralei termice.