Atunci când razele soarelui devin necruțătoare, sistemele de umbrire de exterior pot deveni ajutorul  tău cel mai de preț în lupta cu acestea. Schimbările climatice care au început să afecteze planeta imediat după perioada preindustrială (1850-1900), sunt o realitate căreia trebuie să îi facem față tot mai des și mai ales acestea ne forțează să găsim modalități să stopăm acest fenomen și să ne protejăm de efectele sale dăunătoare.

Statisticile internaționale nu sunt deloc pozitive și ne arată că intervalul 2013-2017 este cea mai călduroasă perioadă de 5 ani din istoria măsurătorilor meteorologice realizate la nivel mondial. Situația este îngrijorătoare și în România, întrucât în ultimii 20 de ani consecutivi (1998-2017) au fost înregistrate abateri termice pozitive față de media climatologică multianuală care au depășit valoarea de +1,5 grade Celsius. Într-un asemenea context, importanța adoptării măsurilor de protecție solară devine foarte mare. În continuare, îți prezentăm câteva dintre cele mai bune soluții de protecție a spațiilor în care locuim, lucrăm sau ne relaxăm.

Articolul continua dupa recomandari

  • Copertinele – asigură o protecție foarte bună împotriva razelor solare. Realizate, printre altele,  din materiale textile sau placi din policarbonat, acestea pot conferi și un efect decorativ deosebit clădirii. De asemenea, din punct de vedere al acționării, pot fi basculante, retractabile, cu braț fix/articulat sau de fațadă, existând posibilitatea de a fi acționate manual sau electric. Acest tip de sisteme de umbrire se poate monta pe terase, în balcoane sau curți.  

  • Pergolele – sunt sisteme de umbrire recomandate pentru suprafețele mari de petrecere a timpului, cum ar fi terasele restaurantelor și hotelurilor sau piscinele. Pergolele au un cadru de susținere peste care se instalează o pânză, împreună creând un sistem foarte rezistent, cu o durată medie de viață de până la 15 ani. Pergolele pot avea acoperișul retractabil, iar la proiectele rezidențiale pot fi utilizate pentru extinderea spațiului, pentru foișoare sau verande.   

  • Jaluzele de exterior – se realizează, în principal, din aluminiu. Acestea sunt unele dintre cele mai complexe sisteme din categoria tehnicii de umbrire și pot fi folosite pentru protejarea spațiilor publice, cum ar fi hipermarketurile, spațiile comerciale, clădirile de birouri, școlile, spitalele etc. De asemenea, sunt foarte rezistente în timp, permit controlul cu ușurință al intensității luminii pe toată durata zilei și pot fi și un element deosebit de design.

  • Rulourile de exterior – pot avea lamele realizate fie din PVC, fie din aluminiu, umplute cu spumă poliuretanică. Marele lor avantaj este acela că oferă protecție nu doar contra razelor de soare, ci și a ploii, a vântului sau a frigului. Acestea pot fi prevăzute și cu plasă de protecție împotriva insectelor, iar montajul lor pe fațada clădirilor se poate face în mai multe feluri, inclusiv cu caseta situată sub tencuială. De asemenea, oferă și protecție antiefracție și fonică.

  • Marchizele – au fost inițial acoperișuri de sticlă prinse într-o armătură de fier așezată deasupra intrării principale, cu scopul de a o proteja de intemperii. Astăzi acestea au devenit soluții ideale de umbrire și, în același timp, de design pentru uși, ferestre sau balcoane. Acestea sunt realizate, de obicei, din materiale textile și sunt retractabile, asigurând protecție împotriva soarelui, dar și a ploii sau a zăpezii.

Oricând razele prea puternice ale soarelui îți dau bătăi de cap, te poți baza pe oricare dintre aceste cinci tipuri de sisteme de umbrire de exterior. Performanțele tehnice ale modelelor existente pe piață sunt foarte ridicate, iar gamele de culori sunt atât de extinse încât chiar nu ai cum să nu găsești un model pe placul tău. În plus, așa cum ai citit mai sus, o parte dintre ele îți oferă și protecție în perioadele reci ale anului.     

Sursa foto: pexels.com