Nicio locuință nu e perfectă și, adesea, viețile noastre sunt atât de solicitante încât nu tindem să dăm importanță micilor deteriorări care apar de-a lungul timpului. De exemplu, nu e absolut necesar să schimbi de urgență un parchet care scârțâie sau să vopsești un perete care începe să-și schimbe culoarea din cauza fumului și a soarelui.

Care sunt însă acele nereguli pe care ar trebui să încerci să le repari imediat ce le descoperi?

Articolul continua dupa recomandari

Faianța

Poate părea o problemă strict estetică, însă dacă observi că faianța începe să se desprindă de pe pereți, e timpul să organizezi rapid o renovare, măcar în camera în care ai depistat problema. O placă de faianță care se poate desprinde oricând reprezintă un risc serios de accident. În plus, odată cu faianța deteriorată pot să apară rapid igrasia și mucegaiul.

O schimbare de faianță nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. Alege-ți niște modele pe placul tău și, de data aceasta, asigură-te că vei folosi adezivi pentru gresie și faianță, de calitate.

Instalațiile sanitare

O chiuvetă înfundată sau un WC defect ar trebui să fie semnale de alarmă. Ele nu sunt doar periculoase pentru sănătate, dar sunt șanse mari ca din cauza lor să îți inunzi locuința sau chiar și pe a vecinilor de sub tine.

Verifică țevile și îmbinările instalațiilor, încearcă să desfunzi scurgerile cu o pompă și, dacă problemele persistă, apelează la un instalator.

Instalația electrică

Schimbarea unui singur bec ars poate fi amânată, însă dacă observi că luminile din toată casa pâlpâie sau că îți sar constant siguranțele e cazul să iei măsuri. Uneori problema poate fi rezolvată prin simpla schimbare a unei prize sau a unui întrerupător. Reține că electrocasnice precum frigiderul, mașina de spălat sau aparatul de aer condiționat sunt consumatori mari, așa că ar trebui să le verifici pe ele întâi.

Desigur, există și posibilitatea să fii nevoit să schimbi toată instalația electrică, iar asta deja înseamnă că va trebui să te pregătești de o renovare majoră.

Geamurile

Dacă observi în timpul verii defectarea unei ferestre, asigură-te că remediezi această problemă până la venirea iernii. De asemenea, dacă vezi că ferestrele nu mai izolează bine și simți curenți de aer la baza lor, poate că ar fi cazul să înlocuiești întreaga tâmplărie.

Aceasta este o problemă des întâlnită la ferestrele vechi din lemn, motiv pentru care toată lumea optează pentru azi pentru ferestrele din PVC și izolația termică pe care acestea le oferă.

Yala

E de la sine înțeles că dacă observi vreo defecțiune la broasca ușii, ar trebui să o înlocuiești cel târziu a doua zi. Din păcate, furturile din apartament încă se întâmplă și nu te poți baza pe șansă sau pe vigilența vecinilor și a risca astfel siguranța locuinței tale.

Ar trebui să schimbi sau să repari yala imediat ce observi vreo problemă de funcționare a mecanismului, căci această neregulă se poate agrava ulterior. Ultimul lucru pe care îl dorești este să nu poți închide ușa de la casă sau, mai rău, să nu o mai poți deschide.

În general, nicio problemă a locuinței tale nu ar trebui să sufere amânare. Chiar dacă uneori efortul poate fi considerabil, nu ar trebui să ignori nicio problemă care îți poate diminua confortul, sănătatea sau siguranța.

Sursă foto: Shutterstock.com