Într-o multinațională, personalul are o importanță majoră, pentru că puterea acesteia vine din calitatea bunurilor sau serviciilor pe care le oferă. Tocmai de aceea, procesul de recrutare joacă un rol esențial în atragerea angajaților potriviți, pe posturile potrivite. Marile corporații pot avea sute sau chiar mii de angajați, așa că rulajul personalului este foarte mare.

Zilnic pleacă și vin oameni noi în companie, apar noi posturi, în timp ce se desființează sau au loc restructurări care schimbă întreaga organigramă a firmei. În consecință, procesul de recrutare a devenit mult mai fluid, iar metodele folosite s-au schimbat și continuă să se schimbe pentru a se putea adapta la cerințele pieței. Și cum aceste cerințe pot fi, și ele, foarte schimbătoare, tehnicile de recrutare devin tot mai neortodoxe. Iată 4 metode de recrutare mai puțin cunoscute:

Articolul continua dupa recomandari

1. Accesul la personal prin căminele de studenți

Companiile au pus de multă vreme ochii pe campusurile studențești pentru recrutarea personalului calificat. Drept dovadă stau zecile de afișe de angajare lipite în cămine. Însă aceste metode nu au fost niciodată suficiente pentru a atrage personalul de care aceste companii au nevoie.

În acest context, unii antreprenori au schimbat abordarea și, în loc să meargă la studenți, i-au chemat pe studenți la ei. Asta a însemnat construcția unor cămine private pentru studenți, care să poată fi folosite ca baze de recrutare pentru marile companii. Chiar Liviu Tudor, fondatorul și președintele Genesis Property, afirma că: „Tratăm căminul ca pe o pepinieră pentru multinaționalele din West Gate Business Park”.

2. Recrutarea cu ajutorul jocurilor

Cunoscut în limba engleză drept „gamification”, acest concept, aplicat în sfera recrutării, presupune expunerea testelor pentru candidați sub forma unor jocuri, menite să facă experiența de recrutare mai plăcută și mai atractivă pentru aceștia. Această tehnică de recrutare este foarte potrivită pentru noile generații, fiind special concepută pentru mediul online.

Recrutarea prin jocuri presupune costuri mai mari decât metodele clasice, însă are un dublu avantaj: va atrage mai mulți candidați calificați, în special din rândul tinerilor și va crea pentru companie imaginea unui loc de muncă plăcut, dinamic și chiar distractiv, așa cum arată Harvard Business Review.  

3. Concursurile cu premii

Concursurile sunt o metodă excelentă pentru a găsi și recruta candidați inteligenți, înalt calificați, în special pentru posturile care se ocupă greu. Concursurile cu premii atrag întotdeauna oameni bine pregătiți și sunt și o metodă foarte bună de reclamă pentru procesul de recrutare. Deși pot fi destul de costisitoare, acest tip de campanii sunt și foarte eficiente pentru că atrag mulți candidați, fiind intens distribuite pe rețele sociale și în mass-media.

Concursurile pot fi gândite în așa fel încât să testeze toate abilitățile pe care le solicită angajatorul și ajută foarte mult la filtrarea candidaților, lucru care poate economisi mult timp și resurse pentru o companie. Însă, cel mai important lucru este că la un concurs se vor prezenta oameni motivați și pasionați de munca lor, oameni care pot deveni angajați ideali pentru un angajator inteligent. După cum spune David Thoreau, un mare gânditor american: „Nu angaja omul care lucrează pentru bani, ci omul care lucrează din pasiune.”

4. Atragerea candidaților de la competitori

Așa cum spun majoritatea angajatorilor, cei mai buni candidați lucrează deja pentru un competitor. Tocmai din acest motiv au apărut și tehnici de recrutare mai puțin corecte, deși la fel de eficiente. O metodă de recrutare mai puțin cunoscută, dar practicată destul de des în industriile foarte competitive, este atragerea de candidați de la companiile competitoare.

Angajatorul poate trimite scrisori potențialilor candidați prin care le sugerează să-și dea demisia de la locul actual de muncă, listând toate beneficiile pe care le-ar obține candidatul dacă ar lucra pentru el. În alte instanțe, angajatorii livrează candidaților la locul de muncă cutii pentru mutat, imprimate cu mesaje de angajare. Iar, în unele cazuri, companiile care recrutează pot merge chiar mai departe de atât. Acestea plătesc firmele care curăță geamurile competitorilor, pentru a purta tricouri cu brandul și logo-ul lor în timp ce își fac treaba, numai pentru a atrage atenția posibililor candidați.

Sursă foto: Shutterstock