Tehnologia, economia, piața de consum și atractivitatea pe piața turistică sunt patru dintre domeniile în care România se poate compara fără emoții cu marile puteri, atât la nivel european, dar și global. Poate părea surprinzător la prima vedere, însă studiile, analizele și publicațiile internaționale prezintă date care ne plasează într-o lumină pozitivă.

4 domenii în care România se poate compara cu cele mai puternice țări ale lumii:

Articolul continua dupa recomandari

În internet, România este a 5-a putere a lumii ca viteză de transfer a datelor

Unul dintre capitolele unde România este recunoscută la nivel global e viteza de date pe internet, acolo unde țara noastră se clasa în anul 2017 pe locul 5, potrivit Speedtest Global Index. Singapore, Coreea de Sud, Hong Kong și Islanda ocupă primele patru locuri la acest capitol, atunci când vorbim despre viteza de transfer a datelor prin fibră.

În piața de consum, românii au preferințe similare cu japonezii

Inovațiile tehnologice reprezintă un mare punct de atracție pentru consumatorii români, comparabil cu nivelul unei piețe mult mai puternice la nivel global, și anume cea japoneză. Românii sunt extrem de interesați de noutățile și inovațiile tehnologice, pe care nu evită să le testeze, pentru a beneficia mereu de cele mai noi avantaje pe care inovația tehnologică le aduce. Dorința de pe piața din România de a obține o experiență a fumatului fără scrum sau mirosul de fum din haine, păr și mediul înconjurător, prin trecerea consumatorilor români la IQOS, un dispozitiv de fumat care folosește tehnologia încălzirii tutunului, poate fi comparată din punct de vedere statistic cu Japonia, una dintre țările care integrează extrem de rapid noile tehnologii, care la acest capitol se află la 15%. Potrivit unui studiu EY Romania, consumatorii români sunt în primul rând consumatori digitali, aceștia integrând tehnologia rapid ca un mediu de a se informa în privința produselor pe care urmează să le achiziționeze. 40% dintre consumatorii români sunt deja consumatori digitali, 60% citesc mereu pe internet înainte de a achiziționa un produs, iar 53% devin loiali unui brand cu care s-au asociat online.

În IT, nivelul de dezvoltare este comparabil cu cel al Indiei

O analiză realizată de către publicația americană ZD Net a sectorului IT românesc compară această piață cu cea din India din punct de vedere al dezvoltării accelerate. În 2017, domeniul IT autohton număra 150.000 de angajați și un procent de 6% din PIB, adică aproximativ 10 miliarde de euro. Prin IT outsourcing, România poate deveni în această arie un adevărat HUB pentru țările din regiune, dar și pentru marile piețe IT ale lumii. Dezvoltarea acestui sector este văzută stabilă. Marian Popa,  head of DB Global Tehnology’s IT center, susține că până în 2025 acest sector va avea între 230.000 și 250.000 de angajați și va reuși să atingă aproximativ 12% din PIB, de două ori mai mult față de prezent.

În turism, americanii numesc România una dintre cele mai frumoase țări

Deși dezvoltarea turistică nu este cel mai spectaculos sector cu care ne putem mândri, publicația americană Huffington Post consideră România una dintre cele mai frumoase țări de vizitat pentru turiștii din toată lumea, datorită deschiderii la Marea Neagră, a Deltei Dunării, a Munților Carpați. Transfăgărășan, denumit unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume, alături de legenda Contelui Dracula sunt alte două repere importante pentru turiștii străini. Deși acest sector merită multe îmbunătățiri și investiții, peste 12 milioane de turiști au ales România în 2017, o cifră care nu mai fusese atinsă din anul 1990.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: blvdone