Micile afaceri românești rezistă cu greu în fața marilor lanțuri străine. Cu câteva strategii inteligente, însă, poți avea siguranța că mai mulți clienți îți vor trece pragul.

Vedem tot mai rar magazine de cartier și supermarketuri românești. Marile lanțuri străine au de cele mai multe ori produse mai ieftine, deoarece cumpără în cantități mai mari și au înțelegeri mai avantajoase cu furnizorii. Magazinele mai mici pot, însă, concura cu ele, dacă pun în aplicare câteva strategii istețe. Dacă ai o afacere, trebuie să afli aceste lucruri:

Articolul continua dupa recomandari

1. Varianta de magazin cu autoservire este mereu câștigătoare. Iată de ce

Magazinele și supermarketurile de cartier încă nu au trecut la varianta de autoservire din diverse rațiuni – fie este o investiție prea mare, fie antreprenorii nu consideră asta o prioritate. Trebuie, însă, să știi că un magazin unde clienții își aleg singuri produsele în loc să le ceară vânzătorului este și mai atractiv, dar îi determină și pe clienți să facă mai multe cumpărături.

Este o variantă comodă pentru toată lumea și se poate implementa chiar și într-un spațiu mic. Clienții îți aleg ce produse vor, citesc etichetele, umplu coșurile și nu mai stau la tejghea să ceară fiecare produs, făcând coadă în spatele lor.

Investiția într-o astfel de amenajare nu este atât de costisitoare pe cât ai crede și se va amortiza în scurt timp. Aruncă un ochi printre aceste produse, pentru a găsi câteva instrumente utile care să te ajute să pui în aplicare această schimbare. După cum vezi, printre ele găsești instrumentele de care ai nevoie pentru a citi codurile de bare ale produselor odată ce clienții ajung la casă, dar și alte lucruri utile unei afaceri.

2. Fă înțelegeri cu alți antreprenori, pentru a obține prețuri mai bune de la furnizori

Marile magazine au prețuri pe care micile buticuri nu le pot egala. Principalul motiv este legat de cantitatea comandată, cu cât este mai mare, cu atât sunt și mai mici prețurile. Pentru că un butic de cartier nu își permite să facă o comandă foarte mare, o idee de luat în calcul este asocierea cu alte afaceri, cu care, desigur, nu intră în concurență și comandarea unor cantități mai mari la furnizori.

În orice oraș există mai multe vaduri și magazine sau alte tipuri de afaceri care le deservesc. Poți discuta cu proprietarii lor, pentru a face o înțelegere în acest sens. Este o strategie în care au parte de câștig ambele părți.

3. Arată-le potențialilor tăi clienți că afacerea ta ajută comunitatea

Axează-te pe vânzarea de produse locale, de la producători care aparțin comunității și pune cât mai la vedere această informație. Oamenii își doresc să contribuie la dezvoltarea comunității lor și consideră produsele locale de calitate mai bună, așa că vor fi încântați să cumpere alimente de la o microfermă din apropierea orașului, decât să achiziționeze alimente produse în alte țări și importate.

Evident, ar fi de bun augur și să te interesezi în legătură cu produsele pe care le poți achiziționa de la producători din apropiere, să îți diversifici oferta cât mai mult și să le oferi clienților numai produse de calitate superioară.

Acestea trei lucruri te vor ajuta enorm în dezvoltarea afacerii tale, indiferent dacă vorbim despre un magazin alimentar sau despre orice alt tip de afacere care se adresează cumpărătorului direct. Ai aplicat aceste strategii?