Tot mai mulți români redescoperă pasiunea pentru agricultură și încep să își cultive pământul, mai ales că pot obține profituri serioase cu investiții minime.

Nu îți trebuie zeci de hectare de pământ și nici ani de experiență în agricultură pentru a te apuca de cultivat plante sau legume. Majoritatea micilor producători au început cu niște culturi mici, în propriile grădini, pentru ca mai apoi să se extindă, surprinși de veniturile în plus pe care le pot obține. Iată ce secrete știu ei pentru a-și valorifica la maximum producțiile:

Articolul continua dupa recomandari

Cultivă plante valoroase, dar ușor de întreținut

Ioan Cont, un clujean hotărât, a început o cultură de ricin în propria sa grădină. Planta se vinde excelent atât în scop ornamental, cât și pentru fabricarea celebrului ulei de ricin. Cel mai profitabil este să vinzi semințele de plante pentru prepararea uleiului. La un hectar de pământ, obții o producție de peste 30 de kilograme de semințe, spune Ioan Cont. Asta înseamnă în jur de 20.000 de euro la hectar. Cu toate acestea, îngrijirea plantelor este o treabă anevoioasă, care le ocupă mult timp atât lui, cât și soției.

De aceea, dacă ești la început și nu ai timp să te ocupi zilnic de culturile tale, cel mai simplu este să investești în niște plante ușor de întreținut. De exemplu, un hunedorean a descoperit că arahidele nu sunt greu de cultivat și că îi pot aduce un profit frumos. Iar pentru început, ai nevoie doar de semințe și de un astfel de motocultor profesional, cu care să pregătești rapid pământul pentru însămânțare și să economisești bani și timp. Se obține astfel o producție de 1.000 de kilograme la hectar, cu care îți recuperezi investiția inițială.

„Sămânța se vinde cu 40 de lei pe kilogram. Apoi, îți poți cumpăra și alte utilaje cum ar fi mașina de decojit, grapă cu colți sau tractor. Am ajuns la al treilea an de cultivare a alunelor de pământ şi mă gândesc serios să mă extind şi să cultiv chiar câteva hectare”, povesteşte Adrian Boldor, un tânar de 24 de ani, pasionat de agricultură, din judeţul Hunedoara, potrivit Agrointel.ro.

Găsește cumpărătorul potrivit

Prima idee care le vine micilor producători este să încerce să își vândă recolta hipermarketurilor și marilor lanțuri de magazine, însă acest lucru nu este întotdeauna în avantajul producătorului. Asta pentru că mulți comercianți au oferte la pragul rentabilității și, în plus, impun producătorului și taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft. Pe lângă asta, Legea nr. 145/2014 le impune producătorilor agricoli persoane fizice, care doresc să vândă produsele, să dețină un atestat de producător, dar și un carnet de comercializare, pentru a-și putea vinde marfa.

De aceea, mulți agricultori au început să își caute clienții pe internet și nu mică le-a fost mirarea când au văzut cât sunt dispuși străinii să plătească pentru plante sau legume bio. De exemplu, un producător ardelean susține că dacă toată România ar produce cătină, tot nu ar fi suficientă pentru a acoperi cererea din Germania, scrie Agrointel.ro. Pentru că în țara noastră nu mai există companii dotate cu utilaje pentru transformarea cătinei în produse finite, culturile merg spre nemți. Planta este ridicată în slăvi pentru proprietățile sale antioxidante și este folosită la prepararea ceaiurilor, a cosmeticelor sau a remediilor naturiste.

Tratează periodic culturile și ferește-le de secetă

Producătorii mai experimentați știu că cel mai important lucru pentru a nu avea pagube semnificative este să își protejeze culturile de boli și de secetă. Tratamentele previn atât bolile foliare ale plantelor, dar le feresc și de dăunători. Pe timp de secetă, udarea trebuie să se facă la primele ore ale dimineții, cât este încă răcoare, și după apusul soarelui. Astfel, pământul nu se va usca la fel de tare, iar plantele vor rezista mai bine în fața temperaturilor caniculare. Pentru anii în care se anunță secete extreme, poți renunța la cultura obișnuită în favoarea uneia care să reziste mai bine, iar pământul să fie utilizat în continuare. Nu uita să lași deschise ușile serelor sau solariilor, astfel încât plantele să primească suficient oxigen și să nu fie sufocate de căldură.

 

Tu ce ai începe să plantezi în această primăvară? Ce alte trucuri mai știi pentru a avea succes ca agricultor?