Începând de luni, 5 octombrie, Observator vine cu o nouă campanie: AFACERILE BISERICII – PRECUM ÎN CONT, AŞA ŞI PE PĂMÂNT

DE CE? Banii Bisericii Ortodoxe Române reprezintă un subiect care a împărţit România în două tabere: de o parte sunt cei care acuză Biserica pentru faptul că strânge sume fabuloase sub diverse forme (de la cutia milei până la afacerile turistice) şi nu întoarce în folosul comunităţii aceşti bani, de cealaltă parte sunt cei care susţin că actele sociale, filantropice ale Bisericii sunt suficiente, dar şi greu de susţinut în condiţiile în care Biserica îşi acoperă greu propriile cheltuieli. Discuţia s-a aprins în ultima lună, când mai multe voci din societatea civilă au cerut ca BOR să plătească impozite precum restul instituţiilor laice. În plus, în ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română a fost măcinată de scandaluri care i-au ştirbit autoritatea.

Articolul continua dupa recomandari

IDEEA. Observator şi-a propus să aducă ambele tabere la aceeaşi masă printr-o campanie despre banii Bisericii, preotii buni si preotii rai. Cele 7 materiale semnate de reporterii Observator - Andreea Ţopan şi Ana Moraru - realizează, fără patimă,o radiografie a averii BOR, a felului în care e adunată, dar şi cheltuită. Fiecare reportaj va arăta şi exemplele de lăcomie din sânul Bisericii, dar şi acţiunile preoţilor cu har care reuşesc să ţină comunităţi întregi pe linia de plutire.

SCOPUL. Campania Observator îşi propune să obţină din partea Bisericii Ortodoxe Române mai multă transparenţă atunci când vine vorba despre bani, mai ales despre banii publici pe care BOR îi primeşte în fiecare an de la autorităţile locale şi centrale.

Fiecare dintre noi are propria experienţă în legătură cu slujitorii bisericii. Care este opinia ta în legătură cu averea bisericii?

Dacă ai cunoscut preoţi cu har, preoţi care au ridicat din temelii locuri pentru vindecat rănile, preoţi cu iubire de oameni, povesteşte-ne, să îi cunoască toată lumea.