În 2018, în România au fost înregistrate peste 1 milion de mașini second-hand, un record absolut pentru țara noastră. Potrivit unei analize citate de Business Review, 90% dintre autoturismele la mâna a doua sunt cumpărate pe încredere, doar în baza informațiilor oferite de vânzător, iar istoricul mașinilor este verificat pentru cel mult 10% dintre acestea.

Există patru metode prin care poate fi inspectat un autoturism second-hand: online (unde se pot obține informații cu privire la posibile accidente în care a fost implicat și numărul de kilometri de la bord), la reprezentanțele auto (istoricul vizitelor la service), de către mecanicii auto independenți sau la atelierele de mecanică auto. Autorii analizei ne recomandă să ne folosim de toate aceste metode, dacă vrem să ne asigurăm că autoturismul pe care vrem să îl luăm este în parametrii optimi de funcționare. 

Articolul continua dupa recomandari

În plus, pe lângă o inspecție amănunțită, trebuie să luăm în calcul și uzura autoturismului. De aceea, dacă ți-ai cumpărat recent o mașină rulată, este bine să te asiguri că aceasta este într-o stare optimă de funcționare și că nu pui pe nimeni în pericol atunci când ieși cu ea pe șosele. Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci cât mai rapid:

Schimbă-i uleiul de motor

În general, uleiul de motor ar trebui schimbat la fiecare 10.000 de km parcurși sau anual, însă acest lucru depinde și de modelul mașinii. Spre exemplu, un autoturism cu motor puternic ar putea avea nevoie de o schimbare de ulei chiar și la 5.000 de km parcurși, în funcție și de calitatea șoselelor pe care a circulat. Chiar dacă fostul proprietar al mașinii susține că a efectuat de curând această operațiune, este bine să discuți cu mecanicul auto și să stabiliți împreună dacă este necesară o nouă schimbare a uleiului. 

Verifică starea ambreiajului

Ambreiajul este nelipsit în cazul mașinilor care au o cutie de viteză manuală și face legătura între motor și cutie. În timp, ambreiajul se poate deteriora, mai ales dacă mașina a fost condusă de un începător sau fostul proprietar a condus mai mult prin oraș, unde schimbăm mai des vitezele decât la drum lung. De altfel, și apăsarea insuficientă a pedalei de ambreiaj, turarea motorului sau pornirea mașinii în trepte superioare de viteză pot afecta buna funcționare a acestei componente importante. Dacă mecanicul observă semne considerabile de uzură, îți poate recomanda înlocuirea cu un kit de ambreiaj nou, astfel încât să poți circula în deplină siguranță, să nu uzezi alte componente și să nu ai nicio problemă atunci când schimbi vitezele. 

Analizează starea anvelopelor

Unii proprietari își vând mașinile echipate cu ambele seturi de anvelope - cele de iarnă și cele de vară. Chiar și așa, este important să te asiguri că acestea sunt în stare bună și că poți circula cu ele în siguranță. Din motive de precauție, mulți șoferi aleg să înlocuiască anvelopele cu unele noi, indiferent de ce le-a spus fostul proprietar al autoturismului. 

Curăță interiorul și exteriorul mașinii

Chiar și în cazul autoturismelor bine întreținute, o curățare completă interior-exterior este esențială pentru a păstra igiena mașinii și a îndepărta microbii, firimiturile, firele de păr, resturile de mâncare sau mizeria care se acumulează în timp. Atelierele de detailing auto îți oferă servicii de curățare în detaliu, care îți pot scoate din buzunar câteva sute de lei, dar care te fac să simți că te-ai urcat la volanul unei mașini noi. De obicei, aceste servicii includ spălatul exterior și interior, degresarea, spălarea motorului, curățarea tapițeriei și alte procedee care țin de detailing-ul interior. Cea mai scumpă operațiune este cea de polish al autoturismului, opțională, care presupune lustruirea caroseriei pentru a îndepărta sau a face mai puțin vizibile zgârieturile fine de suprafață. 

Verifică plăcuțele de frână

De starea plăcuțelor de frână depinde siguranța noastră și a celor din jur, atunci când ne urcăm la volan. Așadar, verificarea lor atentă nu este un pas pe care vrei să îl sari. Mecanicul auto poate inspecta uzura plăcuțelor, precum și pe cea a furtunurilor și îți poate recomanda înlocuirea lor, acolo unde este cazul. Dacă ai cumpărat o mașină care nu a circulat frecvent în ultimele luni, este bine ca mecanicul să se asigure și că pe componentele sistemului de frânare nu s-a depus rugina, care va trebui îndepărtată cât mai rapid. 

Aceste operațiuni sunt importante pentru siguranța șoferului și a celor care se urcă în mașină cu el, însă mai sunt și alte lucruri pe care le poți lua în calcul. Testarea consumului atât în oraș, cât și la drum lung, verificarea suspensiilor, a tobei și a pompei de benzină, precum și înlocuirea tuturor filtrelor sunt recomandate, mai ales dacă vrei să ai garanția că nu va trebui să investești apoi sume exorbitante în costurile reparațiilor unor defecțiuni care puteau fi prevenite. 

Sursa foto:Malte Lu from Pexels