De sărbători, şoferii vor avea o surpriză la pompă! Benzina ar putea să scadă sub 5 lei pe litru, cât era la sfârşitul anului trecut. Deja combustibilul a început să se ieftinească. Scăderea de preţ vine după scumpiri succesive la pompă.

Preţul carburanţilor a început să scadă treptat în ultima lună. În Braşov, benzina era astăzi cu 50 de bani mai ieftină decât în octombrie.

Articolul continua dupa recomandari

Un litru de benzină pleacă acum de la pompă cu preţuri cuprinse între 5.40 de lei şi 6.30 de lei, în timp ce un litru de motorină costă între 5,80 lei şi 6,20 de lei.

Pentru prima oară în ultimele 12 luni, preţul benzinei ar putea scădea sub 5 lei, cred analiştii. 

ADRIAN BENŢA - analist economic: Dacă acum, în Bucureşti, cel mai ieftin litru de benzină costa 5,24 lei. Prognozele spun că ar putea să scadă scadă până la 4,90 lei.

Explicaţia reducerii preţurilor la pompă este scăderea preţului internaţional al barilului. De la 90 de dolari - cât era în octombrie - la 60 de dolari - cel mai coborât nivel din acest an. Cei mai mari producători din lume - Statele Unite, Rusia şi Arabia Saudită - au rămas cu petrol pe stoc. Din acest motiv, preţul barilului va continua să scadă. 

ION TACHE - preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Independenţi: Scăderea normală ar fi în jur de 1 leu, 80 de bani- 1leu. Benzina de cea mai buna calitatea, adică 98, 100, să nu depăşească 5 lei- 5,2 lei. 

Scăderea vine după ce preţul carburanţilor a explodat în ultimele luni. Un plin de benzină era în medie cu 25 de lei mai scump la începutul toamnei, iar unul de motorină costa cu 13,5 lei mai mult. 

Însă ieftinirea anunţată de analişti nu va dura mult. De la începutul anului viitor, odată cu majorarea salariului minim, vor creşte şi cheltuielile rafinăriilor şi benzinăriilor, iar asta s-ar putea resimţi şi la pompă.