După ce ani în şir România a fost cimitirul Rablelor din Europa, avem în sfârşit o veste bună. În primele trei luni ale anului, s-au vândut cu 25% mai multe maşini noi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este practic cea mai mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din toată Uniunea Europeană. Dar, chiar şi aşa, numărul maşinilor rulate este în continuare uriaş.

Primele trei luni din 2019 au adus pe şoselele României un val de autoturisme noi. Mai exact, peste 35 de mii de maşini scoase din fabrică şi-au găsit cumpărători.

Articolul continua dupa recomandari

Românii au cumpărat cu 25% mai multe maşini noi 

Mai mult cu 25 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este cea mai mare creştere a vânzărilor auto din Uniunea Europeană.

Cele mai bine vândute mărci de auto în România sunt Dacia, Volkswagen şi Ford. Maşini noi, bineînţeles. Iar cele mai bine vândute modele sunt Logan, Duster, Sandero, Renault Clio şi Skoda Octavia.

Companiile mari au cumpărat trei sferturi din toate aceste maşini. 

Silviu Cota, coordonator vânzări dealer auto: În ultima perioadă, în ultimul trimestru, am avut campanii promoţionale foarte bune. Am ajuns la performanţa să avem o maşină nouă puţin mai scumpă ca o maşină second

110.000 de maşini second-hand, cumpărate în primele trei luni

În schimb, persoanele fizice sunt mult mai atrase de autoturismele second-hand. Piaţa este invadată de vehicule rulate în Germania, Franţa sau Italia.

În primele trei luni ale anului, românii au cumpărat peste 110 mii de maşini vechi. De trei ori mai multe faţă de cele noi.

Specialiştii avertizează că cei care fac o economie la cumpărarea unui autoturism rulat ar putea cheltui mult mai mult pe reparaţii.

Vânzările de maşini electrice şi hibrid, în creştere

Angajaţii service-urilor au rampele pline de maşini second-hand abia cumpărate, cărora le cedează piesele.

Irinel Costea, consilier service: Pericolele iminente care pot apărea şi sunt cele mai costisitoare sunt legate de distribuţie. Odată ruptă, reparaţia ar costa cât jumătate din preţul maşinii

Totuşi, românii au început să aleagă mai atent autoturismele pe care şi le cumpără de pe site-urile de anunţuri. 

Marius Tudor, secretar general APIA: Chiar şi pe structura de vârstă este de remarcat faptul că cele cu vârstă foarte mare, foarte vechi, peste 12 ani, înregistrăm o scădere de aproape 15 la sută, ce este îmbucurător

Şi maşinile electrice, dar şi cele hibrid s-au vândut mai bine. Creşterea este între 50 şi 160 la sută, la mărcile importante.