Neatenţia la volan este una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere! Iar statisticile nu sunt deloc încurajatoare. Jumătate dintre şoferii români scriu mesaje pe reţelele sociale în timp ce conduc. Alţi 60 la sută vorbesc la telefon. Unii, fără handsfree. 

Situaţia este alarmantă mai ales că aproape jumătate dintre şoferii români, care au participat la acest sondaj, au spus că li s-a întâmplat să nu vadă pur şi simplu un pieton la timp pentru că nu erau atenţi la trafic. Aproape un sfert dintre ei chiar au pierdut controlul maşinii.

Articolul continua dupa recomandari

Sondaj: prea mulți șoferi români neatenți la trafic

Unul din doi şoferi a recunoscut însă şi că scrie mesaje când e la volan, iar 6 din 10 au spus că vorbesc la telefon fără "handsfree". Mai mult, deşi aplicaţiile GPS au simplificat destul de mult, de-a lungul timpului, vieţile şoferilor, folosite iresponsabil acestea pun în pericol atât viaţa lor cât şi a altora. Aproape 2 din 10 şoferi îşi introduc destinaţia pe astfel de aplicaţii. în mers. Mobilul nu este însă singurul care distrage atenţia. 4 din 10 şoferi au spus că beau, fie şi ocazional, cafea la volan. Iar jumătate dintre cei chestionaţi chiar mănâncă în timp ce conduc, pentru unii fiind chiar o practică zilnică.

Conturile de social media pot duce şi ele la tragedii. Şi asta pentru că aproape 2 din 10 şoferi români declară că le-au accesat în trafic. Dar deşi, în ultima perioadă, au fost mai multe accidente grave generate de live-urile pe Facebook, procentul celor care au recunoscut că le fac în timp sunt la volan nu e pare mare. Doar 3%.

Și pietonii sunt neatenți în trafic

Însă nu doar şoferii sunt distraşi în trafic, ci şi pietonii. Cu privirea la telefonul mobil sau cu muzica în căşti, mulţi se expun riscului de a fi victimele unui accident rutier. Mai exact, 5 din 10 pietoni sunt mai atenţi la ecranul telefonului decât la ce se întâmplă în jurul lor. Şi aproape 3 din 10 au spus că ascultă muzică destul de tare în căşti. Sondajul la care au participat peste 15 mii de oameni a fost realizat online, în perioada iulie - septembrie 2018.