Când temperaturile cresc brusc, după îngheţ, pericolul pândeşte la fiecare pas. Ţurţurii uriaşi de pe blocuri sau blocurile de zăpadă de pe acoperişuri pot provoca stricăciuni şi chiar tragedii. Peste 100 de intervenţii pe zi au avut doar pompierii din Bucureşti, în ultima perioadă, iar unde nu au ajuns ei, păgubiţii au scos bani din propriile buzunare pentru reparaţii.

Articolul continua dupa recomandari

Pe acest trotuar trec zilnic sute de ieșeni. La fel ca sabia lui Damocles, deasupra lor a atârnat câteva zile un ţurţure imens. 
-Cred că are doi metri!
-Cred că ar fi mortal pentru cineva care ar trece pe acolo.

În lipsa altor soluţii, proprietarii magazinelor de la parterul blocului au improvizat câteva anunţuri pentru a-i avertiza pe pietoni. 

Şi în Bucureşti, pe acoperişuri au rămas ţurţuri care ameninţă siguranţa oamenilor. 

Atunci când se formează ţurţurii, proprietarii sau administratorii clădirilor sunt obligaţi să marcheze şi să avertizeze trecătorii. Pompierii intervin abia atunci când există un pericol imediat pentru oameni sau se pot produce pagube materiale. Ori atunci când bucăţile de gheaţă sunt la înălţimi foarte mari. 

Acolo unde nu au putut da ţurţurii jos, unii locatari au pus anunţuri pentru a-i avertiza pe trecători că este o zonă periculoasă. Deja au picat câteva bucăţi mari de gheaţă, iar la cât sunt de groase, cu siguranţă ar fi putut răni pe cineva. 

În acestă zonă, nici şoferii nu îşi mai parchează maşinile. Oricât de preţios ar fi un astfel de loc în centrul aglomerat al Capitalei. 

În primele două săptămâni ale lunii februarie, poliţiştii locali ai sectorului 4 din Capitală au dat amenzi de peste 30 de mii de lei şi 8 avertismente. 

Persoanele fizice pot fi sancţionate cu sume între 200 şi 500 de lei. Iar persoanele juridice pot primi amenzi şi de 2000 de lei.

Problemele vor continua în acest weekend, mai ales că vom avea temperaturi de primăvară. Sâmbătă şi duminică, în sud-vestul ţării, maximele vor urca până la 11-12 grade Celsius. Cel mai frig va fi în Nordul Moldovei şi în depresiuni.