Acum un veac, bunicul lui şi-a condus ostaşii pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial. După o sută de ani, nepotul lui, generalul Adrian Tonea, al doilea om în Armata Română, a condus Parada Militară din Bucureşti, în piaţa Arcului de Triumf.

Articolul continua dupa recomandari

Adrian Tonea şi-a început cariera militară ca elev al Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir" de la Breaza. Şi-a desăvarşit pregătirea militară prin absolvirea Facultăţii de  arme întrunite şi tancuri din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, fiind licenţiat în Ştiinţe Militare.

După absolvirea universităţii, generalul Tonea s-a aflat la comanda mai multor unităţi (batalioane de infanterie şi de cercetare), urcând treaptă cu treaptă în ierarhia militară.
Generalul-locotenent Adrian Tonea a cunoscut afirmarea profesională, în 2011, o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor", de la Focşani. Un an mai tarziu, în 2012, a executat, împreună cu militari din marea unitate pe care o conducea, o misiune extrem de dificilă în teatrul de operaţii din Afganistan. Astfel, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Combined Team Force - Arrowhead Zabul. 

Perioada petrecută în teatrul de operaţii din Afganistan a reprezentat, pentru generalul Adrian Tonea şi camarazii săi, o mare încercare în condiţiile unui mediu de securitate extrem de volatil, guvernat de imprevizibil, cu ameninţări şi riscuri la tot pasul. La final, a raportat „Misiune îndeplinită", întorcându-se acasă cu toţi militarii din subordine.