Partidul premierului liberal Mark Rutte a câştigat alegerile legislative, care au mobilizat la urne un număr record de alegători. Peste 80 de procente din cei 13 milioane de alegători au votat pentru a proteja moştenirea politică olandeză, bazată pe toleranţă.

Articolul continua dupa recomandari

În faţa rezultatelor încă provizorii ce îl indicau drept câştigător al alegerilor, premierul Mark Rutte a dedicat proaspăta victorie Europei.

Favorit pentru un al treilea mandat de premier, liberalul a câştigat cursa, dar a pierdut voturi. Gruparea sa a obţinut 33 din cele 150 de locuri din Parlament, cu 8 mai puţine faţă de alegerile trecute, în timp ce principalulu său contracandidat, liderul partidului pentru Libertate, anti-Islam şi anti-Europa, a câştigat nu doar voturi, ci şi parlamentari.

Este, însă, marele învins al scrutinului.

Trebuie să-i felicit imediat pe câştigători şi mai ales pe prim-ministrul Rutte. Aş fi preferat să fiu în locul lui şi să fiu câştigătorul acestor alegeri, dar în acelaşi timp, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație a pierdut locuri, iar noi am câştigat patru, poate cinci.

Adevăraţii câştigători ai alegerilor sunt, însă, verzii care de la 4 locuri au ajuns la 16. Peste 80 la sută dintre cei 13 milioane de alegători au votat în alegerile văzute drept un test pentru viitorul Europei.

Alte două state membre ale zonei euro, Franţa şi Germania organizează alegeri anul acesta. Şi acolo, mişcările naţionaliste sunt pe val.


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.