Un aisberg gigant, cu o arie cât statul american Delaware sau Trinidat Tobago, despre care oamenii de știință susțin că este unul dintre cei mai mari înregistrați vreodată, este pe cale să se desprindă de calota glaciară a Antarcticii, potrivit Reuters.

Articolul continua dupa recomandari

În prezent, blocul de gheață de 5.000 de kilometri pătrați mai este legat de calotă de o fâșie de doar 20 de kilometri. O fisură ce s-a dezvoltat în ultimii ani pe banchiza Larsen C în Peninsula Antarctica a evoluat rapid în ultima lună, crescând cu circa 18 kilometri. 

"Banchiza Larsen C din Antarctica este pe cale să se lepede de o zonă de peste 5.000 de kilometri pătrați după o creștere substanțială a fisurii", spun cercetatorii din Proiectul Midas de la Universitatea Swansea.

Oamenii de știință susțin că fenomenul "va schimba în mod fundamental peisajul Peninsulei Antarcice" și ar putea provoca o rupere și mai mare a banchizei Larsen C.  

Specialiștii se tem că pierderea banchizelor din jurul continentului înghețat va permite ghețarilor din interior să alunece mai rapid spre mare pe măsură ce temperaturile urcă din cauza încălzirii globale, lucru ce va duce la creșterea nivelului mărilor. 


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.