Fenomenele extreme au pus stăpânire pe Europa, în ultimele zile, iar lucrurile nu par să se îndrepte prea curând. Nu mai puţin de 600.000 de fulgere s-au înregistrat pe bătrânul continent, în ultimele 48 de ore.

Cele mai afectate zone sunt Scandinavia, Europa centrală şi vestul Peninsulei Balcanice. Asta, în timp ce alte zone sunt lovite de temperaturi extrem de ridicate, de peste 40 de grade Celsius.

Articolul continua dupa recomandari

Vezi 2 imagini în Galerie

Meteorologii avertizează că recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istoria Europei ar putea fi depăşit în următoarele zile, scrie BBC. Actualul record, de 48 de grade Celsius, a fost înregistrat în Atena, în iulie 1977.

Temperaturile sunt în creştere în Spania şi Portugalia, susţinute de un curent de aer cald venit din Africa. În Spania, Agenţia naţională de meteorologie a emis o avertizare valabilă până duminică, comunicând că valul de căldură va fi „în mod deosebit intens şi de durată în sud-vest”.

Grupul de avertizări meteorologice al Europei, Meteoalarm, a emis deja cod roşu de caniculă, însemnând temperaturi foarte periculoase care pot pune în pericol vieţi, pentru cea mai mare parte a sudului Portugaliei şi pentru provincia Badajoz din Spania.

Recordul în Portugalia este de 47,4 grade Celsius, în 2003, iar în Spania în iulie anul trecut au fost înregistrate 47,3 grade Celsius.

De asemenea, Italia a emis cod roşu pentru partea de centru şi nord, care include oraşele turistice Roma, Florenţa şi Veneţia.