Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunţat că nu este exclus ca fenomenul de vară indiană să apară şi în România, în prima parte a toamnei 2018.

Vara indiană este acea perioadă din prima decadă a toamnei care se caracterizează prin temperaturi deosebit de mari. Practic, spune directorul general al ANM, este vorba despre o prelungire a anotimpului cald.

Articolul continua dupa recomandari

În acelaşi timp, din cauza schimbărilor climatice, se poate vorbi şi de o prelungire a efectelor iernii până în luna martie, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, anul acesta.

"Poziţia unde ne aflăm permite şi va rămâne într-un climat temperat-continental. Însă putem să sesizăm, din punctul de vedere al evoluţiei celor patru anotimpuri, de pildă poate o iarnă mai târzie -  aşa cum s-a întâmplat în acest an, când luna martie ne-a adus condiţii autentice de iarnă, sau să ne aducă veri mai târzii. În ultimii ani, în septembrie, în primele două decade, am înregistrat valori termice specifice zilelor de vară, cu maxime de peste 25-35 de grade.

Nu excludem ca această tendinţă să se păstreze, adică să înregistrăm astfel de anomalii în perioadele de tranziţie. Pentru primăvară să avem perioade în care condiţiile de iarnă să fie elementul definitoriu, iar pentru lunile de toamnă, să ne aducă aminte că încă vara este prezentă. Specialiştii numesc acest fenomen o prelungire a verii, acea vară indiană care, aşa cum am spus, nu exclude să se semnaleze astfel de condiţii şi în prima parte a toamnei în ţara noastră", a explicat pentru dcnews.ro Elena Mateescu.

Cum va fi vremea în septembrie 2018

Potrivit prognozei pe trei luni publicată de ANM, în luna septembrie temperatura aerului va avea valori apropiate de media multianuală în nord și centru și mai ridicate în restul teritoriului.

Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normal în regiunile nordice și centrale și vor fi deficitare în rest.