După tornadă şi furtuni puternice, sâmbătă au fost temperaturi de vară în mare parte din ţară. În sudul ţării termometrul a arătat 27 de grade. Însă vremea bună nu mai durează mult. De duminică seară trebuie să ne pregătim pentru valul de aer polar.

Sâmbătă, au fost temperaturi de peste 20 de grade în aproape toată ţara. Maxima s-a înregistrat la Zimnicea, 27 de grade.

Articolul continua dupa recomandari

Altul va fi insa tabloul la începutul săptămânii viitoare. Aerul polar va pătrundă în ţara noastră chiar de duminică seară, iar temperaturile se vor prabusi.

ALINA ŞERBAN, meteorolog ANM: O masa de aer mai rece va fi cumva inglobata intr-un ciclon mediteranean si transportata catre zona tarii noastre. Acest ciclon mediteranean bogat in umezeala care a inglobat aceasta masa de aer mai rece rupta dintr-o masa de aer polar va determina din nou aparitia instabilitatii atmosferice.

Meteorologii avertizează că vom avea parte şi de grindină, ploi torenţiale, iar la munte, se intorc ninsorile.

ALINA ŞERBAN, meteorolog ANM: Duminica, si mai ales luni, cand din nou se vor semnala averse cu caracter torential, cantitati importante de apa care se vor acumula in intervale scurte de timp, intensificari de scurta durata ale vantului care pot capata aspect de vijelie si chiar caderi de grindină.

Aerul rece va afecta partea de vest în timp ce în sud-est își va face prezența un val de aer cald.

ALINA ŞERBAN, meteorolog ANM: Se va raci usor luni, cel mai probabil, in vestul, nord-vestul teritoriului, pe partea de sud, sud-est ramane masa de aer cald, ceea ce va determina ca aceste fenomene sa fie mai intense decat in restul teritoriului. Vorbim de o masa de aer cald care va persista cateva zile pe partea de sud si de est a teritoriului si de o masa de aer rece care vine dinspre partea de nord, de centru a Europei si incearca sa patrunda, sa dezlocuiasca aceasta masa de aer cald.

Conform ANM, precipitațiile vor dura aproximativ 3 zile.

ALINA ŞERBAN, meteorolog ANM: Acesta dezlocuire, in aceasta perioada a anului, se transpune in instabilitate atmosferica accentuata. Averse cu caracter torential, descarcari electrice frecvente, intensificari de scurat durata ale vantului, cantitati importante de apa. Cu cat acest nucleu stationeaza, sistemele sale frontale traverseaza o perioada mai lunga de timp teritoriul tarii noastre, cantitatile de apa vor fi mai importante. De duminica dupa-amiaza cand se preconizeaza ca aceste fenomene sa fie in extindere pana marti dimineata.

Venirea valului de aer arctic va duce și la scăderea temperaturilor.

ALINA ŞERBAN, meteorolog ANM: Acea masa de aer rece rupta din nucleul acela polar, cum va spuneam, va acoperi toate regiunile tarii. Se va raci, temperaturile maxime vor fi coborate, vor fi diferente de 10 si poate chiar peste 10 grade fata de zilele acestea.  

Față de media acestei perioade, temperaturile vor fi mai scăzute cu 7-9 grade, spun meteorologii.