Este cel mai cald început de februarie din istorie! Au fost 20 de grade în sudul ţării, cu 15 mai mult faţă de cât ar fi normal în această perioadă. În timp ce unii s-au bucurat de vremea frumoasă, medicii atrag atenţia că schimbările bruşte de temperatură sunt extrem de periculoase.

Este iarna extremelor, dar şi a temperaturilor istorice. 20 de grade Celsius la început de februarie nu au fost înregistrate niciodată în Bucureşti, şi nici în zona Munteniei. 

Articolul continua dupa recomandari

Valul de căldură de acum este declanşat de un front atmosferic venit dinspre Africa. 
Acum o săptămână, România îngheţa la propriu.

În câteva zile, România a trecut de la minus 5 grade la temperaturi de mijlocul primăverii. Diferenţa de 25 de grade nu s-a văzut doar în termometre.   

La ora prânzului în Capitală, termometrul a arătat 19 grade Celsius. O zi perfectă pentru plimbare, dar si pentru a renunţa la hainele groase. Atenţie, însă, medicii ne avertizează că schimbarea de bruscă de temperatura poate favoriza evoluţia virozelor. 

Medicii de familie spun că în această perioadă au de două ori mai mulţi pacienţi faţă de ultimele luni ale anului trecut. Numărul de viroze a crescut până la aproape 135 de mii la nivel naţional, iar numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 72. Recomandările rămân aceleaşi: evitaţi locurile aglomerate şi protejaţi-vă atunci când ieşiti din casă. Igiena mâinilor este cea mai importantă. 

RODICA TANASESCU, medic de familie: Schimbarile de temperatură sunt destul de greu suportate de populatie, organismul trebuie să se adapteze. Dacă am putea să avem la noi un ghiozdanel în care sa ne punem hainele, să le scoatem, după nevoie, da, asta ar fi soluţia. 

Un sfat de care vom avea nevoie şi în umătoarea perioadă. Vreme va continua cu schimbări bruşte. 

SERBAN ALINA, meteorolog ANM: Acolo unde e deosebit de cald, maine ne asteptam la o scadere semnfiicativa in aceste zone, asa incat vom avea numai 9, 10 grade. Pana la weekend, se mai raceste putin. 

Iarna adevărată s-ar putea întoarce după jumătatea lunii. Cu ninsori şi temperaturi negative.