Două anotimpuri într-o singură zi. Sudul României a fost împărţit vineri între vară şi toamnă. În prima parte a zilei, furtuni puternice s-au dezlănţuit, iar temperaturile au scăzut brusc. În  Vâlcea şi în Argeş a fost chiar cod roşu. Iar Bucureștiul a arătat ca o mică Veneţie. După-amiază, însă, peisajul s-a schimbat complet. Şi ne pregătim acum pentru încă un weekend canicular, într-o vară a extremelor!

În București o jumătate de oră de ploaie a dus la inundații. Poate doar o barcă i-ar fi ajutat pe oameni să traverseze strada. 

Articolul continua dupa recomandari

Cu apa până la genunchi, un bărbat abia merge pe strada din sectorul 3 al Capitalei. Maşinile parcate în zonă sunt şi ele prinse sub puhoaie. 

”Eu trebuie să plec şi nu am cum să plec! Îmi iau și barcă, şi cizme”, spune o localnică.

”Am vrut sa trec pe partea cealaltă și nu am putut”, exclamă un șofer.

Doar maşinile mari au o şansă. O dubă face valuri. 

”A venit marea la mine că eu nu am ajuns la ea”, spune o localnică.

Localnicii au încercat să desfunde gurile de canalizare cum au putut. Cu mături, greble şi cu mult haz. 

”Îmi vine sa imi iau barca si sa fac baie”, declară un localnic.

Echipele de intervenţie au venit să dea apa... cu lopata. Staţiile de metrou au devenit adăposturi pentru călătorii care nu putea ieşi la suprafaţă. 

În mod normal, în toată luna iulie cantităţile toale de precipitații ar fi trebuit să ajungă la cel mult 80 de litri pe metru pătrat. Însă vineri, în doar 30 de minute, jumătate din acestă cantitate a fost atinsă. Furtuna vine după câteva zile de caniculă. Marţi a fost cea mai călduroasă zi din acest an. Vineri dimineaţă, insa, temperaturile abia dacă au trecut de 20 de grade. 

ELENA MATEEESCU, climatolog: Vorbim de o vara a extremelor. Trebuie sa ne obisnuim si sa luam in considerare avertizarile meteorologice. 

Schimbrile bruşte pot să apară şi de la o oră la alta. După-amiază, pe aceeasi strada inundata din sectorul 3 nu mai era niciun strop de apă. 

”Nu știi cu ce sa te imbraci! Dimineata e racoare, dupa-amiaza e cald”, spune un tânăr.

Si va continua sa se incalzeasca. În weekend se intoarce canicula. 

ALINA ŞERBAN, meteorolog: O masa de aer cald va traversa teritoriul țării. Duminică se va extinde si se va intensifica, in sud si est. 

În judeţul Arges, un om a fost surpins de viitură şi a fost grav rănit. Din cauza drumului blocat, ambulanta nu a putut ajunge la el. Jandarmii l-au dus până la medici.