O ploaie torenţială de câteva zeci de minute a făcut mari probleme în Strehaia, judeţul Mehedinţi. Câteva gospodării au fost inundate, iar pompierii au fost nevoiţi să intervină cu motopompe pentru a scoate apa, din curţile oamenilor. Şi în Drobeta Turnu Severin a plouat cu grindină, iar vremea extremă nu se va opri aici. Din cauza unui ciclon care s-a abătut asupra întregii Europe, temperaturile vor scădea de la o zi la alta.

Ruperea de nori a adus cu ea puhoaie de apă în Strehaia. Cele mai afectate au fost casele dintr-o zonă uşor inundabilă, în care mereu apar probleme. Oamenii au cerut ajutorul pompierilor.

Articolul continua dupa recomandari

Traian Simon, ISU Drobeta: Ne-am deplasat cu 2 autospeciale de stingere pt a evacua apa in urma inundatiilor. Au fost afectate 3 gospodarii. am evacuat apa la canalul de scurgere al orasului si nu au fost probleme deosebite

Nu au fost singurele probleme din Mehedinţi. În Drobeta-Turnu Severin a căzut ieri grindină de mărimea unui bob de fasole. Pe jos s-a aşternut un covor de gheaţă de câţiva centimetri.

De altfel, vremea rea a pus stăpânire pe mai multe zone din ţară. Meterologii spun că ne aflăm sub influenţa unui nucleu ciclonic, un vârtej format deasupra Mării Mediterane din nori de furtună.

Iar până luni, ne aşteptăm la ploi, în fiecare zi. Vor cădea chiar şi 30 de litri pe metru pătrat. Iar temperaturile vor coborî la 12 grade.

Alina Şerban, meteorolog ANM: Acest nucleu ciclonic determină, în general, mai ales vara, fenomene specifice instabilităţii atmosferice. Adică norii aceia Cumulonimbus, norii de vară cu dezvoltare mare pe verticală, care aduc ploi în averse, descărcări electrice, chiar şi grindină. 

La munte, în schimb, pare că se apropie iarna, iar zăpada i-a bucurat pe turiştii care au urcat la cota 2000. Pe creste, vizibilitatea a scăzut sub 15 metri, vântul, de asemenea, suflă cu putere, iar turiştii sunt sfătuiţi să nu se îndepărteze de la pârtiile amenajate şi nici de la trasee.

Cu exact un an în urmă, vremea era la polul opus. Ziua de 11 aprilie a fost declarată cea mai călduroasă din istorie, iar temparaturile din termometre au urcat până la valoarea de 28 de grade Celsius, la fel ca într-o zi de vară.