Toamna capricioasă, cu variaţii extreme de temperatură de la o zi la alta, ne pune la încercare sănătatea. Medicii avertizează că stresul termic, resimţit zilele acestea, poate avea efecte devastatoare, mai ales asupra copiilor şi vârstnicilor.

Îmbrăcaţi cu haine subţiri, dar cu gecile pe braţ, bucureştenii care au ieşit la plimbare s-au bucurat astăzi de soarele blând de toamnă.

Articolul continua dupa recomandari

Dacă termometrele au indicat azi în Bucureşti şi peste 20 de grade Celsius, din această noapte se va răci iar în multe zone din ţară.

Mihăiţă Huştiu, meteorolog: "Vom avea parte de o vreme extrem de schimbatoare, cu alternante termice mari de la o zi la alta. Din partea de duminica spre luni asteptam sa inceapa ploile mai ales in partea de sud est a tarii, mai ales in Dobrogea. Iar maine sa cuprinda zone extinse din Muntenia, Dobrogea, Oltenia, partial Moldova."

Toate aceste schimbări reprezintă un stres suplimentar pentru organism, avertizează medicii.

Valeria Herdea, medic de familie: "Oscilatiile de temperatura extreme supun organismul la un stres destul de mare, in specila al varstelor extreme, vorbim de grupa de varsta sub 5 ani si seniori, nu in ultimul rand de gravide de pacientii cronici. In aceasta perioada se recomada sa fim atenti la cum ne imbracam copiii, ce lichide consumam si ce tipuri de lichide. Este indicat consumul de lichide. E indicat sa ne facem profilaxia pentru gripa. Mai ales copiii din colectivitatile preşcolare sunt extrem de expuşi pentru camarea majoritate nu sunt protejaţi pentru gripă si nu sunt protejati nici pentru infectiile pneumococice."

Potrivit prognozelor meteo, luna octombrie va fi ploioasă mai ales în sud-estul ţării, iar episoadele de vreme rece vor alterna de la o zi la la alta cu cele de vreme caldă.