Iulie se încheie cu potop. În cea mai ploioasă vară din ultimii opt ani, când nu a trecut o zi fără să plouă undeva în România, sunt noi situaţii dramatice. În august însă, canicula ar putea lua locul ploilor, estimează meteorologii. Iar temperaturile mari ar putea dura până în septembrie.

În ultimele zile ale lui iulie, ba chiar și în primele zile de august, ploile vor fi prezente în majoritatea regiunilor țării. Situația se va schimba luna viitoare, după primele zile, estimează metorologii.

Articolul continua dupa recomandari

”E posibil să avem zile care să aibă aspect de caniculă, adică temperatura maximă să depăşească 35 de grade Celsius”, spune climatologul Roxana Bojariu, de la ANM.

Specialiştii spun că circulaţiile fronturilor atmosferice se vor inversa luna viitoare, pe teritoriul Europei. Astfel, zonele în care a plouat în primele două luni ar putea fi afectate de secetă. Situaţia s-ar putea prelungi până în luna septembrie.

Weekend cu furtuni și inundații

Deocamdată, românii înfruntă inundațiile provocate de ploi. Un podeţ rupt de ape a lăsat izolaţi peste 30 de turişti într-o pensiune din Cheile Râşnoavei. Veniseră cu maşinile la o nuntă şi nu se mai pot întoarce. Autorităţile au trimis trei excavatoare pentru a-i ajuta.

Viitura a provocat pagube, sâmbătă, localitatea braşoveană Ormeniş. Pârâul umflat de ploi s-a revărsat pe străzi şi a luat cu el maşinile localnicilor.

Duminică, însă, majoritatea localnicilor s-au mobilizat să cureţe urmele dezastrului. Zece case au fost inundate în Ormeniş. Nu au existat victime.

În oraşul maramureşan Borşa, inundaţiile au venit după o ploaie în care - în mai puţin de o oră - au căzut 25 de litri pe metru pătrat. Apa s-a scurs de pe versanţi cu tot cu mâl.

În oraş, apa a intrat şi în scările de bloc. Pompierii au făcut cu greu faţă.

Scene similare au fost şi în localitatea nemţeană Hoiseşti. Şapte case au fost inundate, iar una s-a dărâmat de tot.

În Sibiu, circulaţia a fost îngreunată pe mai multe şosele. Drumul Judeţean 105D a fost închis din cauza inundaţiilor.