Fenomen meteorologic rar înregistrat sâmbătă în judeţul Harghita. La doar 50 de kilometri depărtare, în două oraşe obişnuite cu temperaturi negative, au fost două anotimpuri. În Odorheiul Secuiesc a fost primăvară în toată regula, iar în Miercurea Ciuc ceaţa densă şi temperaturile negative au acaparat oraşul. Fenomenul, denumit inversiune termică, a adus diferenţe de temperatură între cele două localităţi apropiate de 25 de grade Celsius.

Un singur judeţ, aceeaşi oră, două anotimpuri diferite. Dacă la Miercurea Ciuc au fost minus 11 grade Celsius, ceaţă densă şi chiciură, în Odorheiul Secuiesc, la mai puţin de o oră distanţă de mers cu maşina, a fost primăvară în toată regula, cu soare arzător. Termometrele au arătat până la 13 grade Celsius. Localnicii sunt obişnuiţi să trăiască în polul românesc al frigului, dar anul acesta i-a scos din tipare.

Articolul continua dupa recomandari

”De obicei este zăpadă, nu ştiu acum, anul acesta nu prea am avut. Nu e frig, nu ca la minus 30”, spune un localnic.

Ceaţa densă, care persistă de zile bune la Miercurea Ciuc, le dă bătăi de cap oamenilor.

”Chiar acum ziceam că ce întuneric e din cauza ceţii, că întradevăr dacă te uiţi departe e aproape întodeauna ceaţă”, declară un localnic.

Şi tot ceaţa e responsabilă şi de fenomenul denumit inversiune termică. Astfel, soarele nu mai ajunge în zonele de câmpie, unde temperaturile rămân joase, în schimb încălzeşte crestele munţilor. Aşa se face că, datorită diferenţei de altitudine, între cele două localităţi aflate în acelaşi judeţ, la o distanţă de 50 de kilometri, diferenţa de temperatură a ajuns sâmbătă să fie de aproape 25 de grade Celsius.