Un fenomen meteorologic neobişnuit a inversat temperaturile din România! A fost mai cald cu peste 10 grade în vârf de munte decât în sudul ţării. Inversiunea termică, aşa cum o numesc specialiştii, e provocată de un val de aer cald, care se suprapune peste aerul rece blocat deasupra ţării. 

La munte, la peste o mie trei sute de metri altitudine, termometrele au fost generoase pentru primii schiori ai sezonului.

Articolul continua dupa recomandari

Fenomenul este denumit de meteorologi inversiune termică. Apare atunci când o masă de aer rece rămâne pe loc mai mult timp, aşa cum s-a întâmplat deasupra sudului României.

Cum pe deasupra aerului rece şi-a făcut apariţia un val de aer cald, temperaturile au rămas negative în zonele joase, dar au crescut la altitudini mari. De aici şi diferenţele înregistrate astăzi, de până la 10 grade. 

Alina Şerban: Cumva madsa de aer cald a venit peste masa de aer rece. Aerul din vecinatatea pamantului se incalzeste de la pamant.De la razele soarelui. Nu a fost nici soare care sa incalzeasca suprafat solului si astfel sa se incalzeasca si aerul.

Excepţie a făcut Constanţa. La malul mării temperatura a atins 5 grade. În schimb, a fost cod galben de ceaţă de dimineaţă. Nimic n-a stat totuşi în calea amatorilor de senzaţii tari. Un turist din Tunisia s-a bucurat minute în şir de o baie în marea rece.

Vremea va continua să ne suprindă şi zilele următoare. Finalul săptămânii va prinde România cu doar câteva grade în termometre.