Iarna 2019 - 2020 va fi mai caldă decât în mod normal în România, însă nu sunt excluse episoadele de vreme extremă, precum ger, viscol şi ninsori abundente, a declarat Elena Mateescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Potrivit şefei ANM, traversăm cea mai călduroasă lună noiembrie din istoria măsurătorilor meteorologice.

Articolul continua dupa recomandari

"Primele doua decade ale lunii noiembrie din acest an indică posibilitatea ca această lună să fie cea mai călduroasă lună noiembrie din istoria măsurătorilor meteorologice. În acest moment, avem o abatere pozitivă de 7 grade faţă de cât ar fi normal. 

Ne aşteptăm ca în următoarea perioadă semnalul menţinerii unor valori mai ridicate decât în mod obişnuit, să încheiem pe plus în ceea ce priveşte ultima lună a toamnei 2019", a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Elena Mateescu a anunţat ploi, în următoarele zile.

"Trebuie să ne bucurăm că, începând de miercuri şi până sâmbătă, vom avea precipitaţii. În jumătatea de sud a ţării, local în est şi centru, ne aşteptăm la cantităţi de precipitaţii între 20 - 25 litri/mp, izolat 40 - 50 litri/mp, lucru care va duce la o uşoară refacere a rezervei de apă din sol".

Potrivit şefei ANM, în luna decembrie vom avea temperaturi mai ridicate decât n mod normal.

Prima lună de iarnă, mai caldă decât în mod normal

"Primele semnale în ceea ce priveşte prognoza pentru următoarele patru săptămâni, cel puţin până la jumătatea primei luni de iarnă, indică valori mai ridicate decât în mod normal.

Luna decembrie nu pare să aducă fenomene severe, dar nu trebuie să excludem că iarna în România aduce viscol, cantităţi abundente de precipitaţii şi perioade de ger. Nu excludem ca la începutul sezonului de primăvară 2020 să avem manifestări de iarnă veritabilă. 

Această alternanţă a perioadelor foarte călduroase, urmate de răciri bruşte, se va manifesta şi în următoarele trei luni, aşa cum s-a manifestat pe tot parcursului anului 2019", a conchis directorul ANM.