România simte din plin vortexul polar. Temperaturile au scăzut brusc, iar la munte a nins. În zonele montane, va continua să cadă zăpada, iar în sud va ploua fără oprire. Portul Constanţa a fost închis pentru câteva ore.

La fel s-a întâmplat şi cu anumite trasee montane, care au devenit, peste noapte, un adevărat pericol.

Articolul continua dupa recomandari

E agitaţie mare şi în service-uri, pentru că - potrivit unui vechi obicei românesc - sunt destui şoferi care au lăsat pe ultima clipă schimbarea cauciucurilor, deşi meteorologii au tras destule semnale de alarmă.

La munte a nins toată noaptea, iar stratul de zăpadă măsoară deja câţiva centrimetri. Braşovenii s-au aşezat la cozi încă de dimineaţă pentru înlocuirea anvelopelor. Şi jandarmii montani şi salvamontiştii sunt pe poziţie de astăzi.

Ionuț Timofte, Postul de Jandarmi Montan Zănoaga: Turiştii care ajung în zona montană sunt rugaţi să se informeze despre starea vremii, despre starea drumurilor. să aibă autoturismele echipate pentru sezonul de iarnă, iar în caz de nevoie, să apeleze cu încredere la patrulele d e jandarmi din zona monatană. 

În Poiana Brașov, primii fulgi de nea care s-au așternut i-au luat prin surprindere pe copiii aflaţi în staţiune cu părinţii. Puştii au făcut deja primul om de zăpadă.

La Cota 1387, în satul Ciocanu, din Argeş, ninsoarea a început îmcă de noaptea trecută, aşa că zăpada s-a depus într-un strat consistent. Totul spre bucuria turiştilor care vor veni la munte în acest weekend.

Iarna s-a instalat şi în staţiunile de pe Valea Prahovei. Platoul din Bucegi a fost acoperit complet de zăpadă.

La Predeal şi Rânca, utilajele de deszăpezire au început de azi-noapte să cureţe străzile.

La Arieşeni, în judeţul Alba, a nins mărunt toată seara. În zonă, este prima zăpadă din acest an. În Neamţ, în zona Lacul Roşu, la temperaturi apropiate de limita îngheţului, a fost mai mult lapoviţă.

Răcirea cea mai accentuată a fost însă la Băile Herculane. În 48 de ore, o diferenţă de 17 grade Celsius. În Suceava şi Miercurea Ciuc, diferenţa a fost de 12 grade. Pe litoral, rafalele de vânt au accentuat senzaţia de frig.

Pe terase nu s-a mai încumetat nimeni să stea. Iar în restaurente, clienţii s-au reprofilat.

Vremea la extreme ne afectează sistemul imunitar, avertizează medicii, care ne sfătuiesc să ne îmbrăcăm adecvat, să evităm aglomeraţia şi să ne hidratăm.

Ploile vor cădea şi astăzi, joi, în tot sudul ţării, iar la munte va continua să ningă viscolit.

La Târgu Jiu, utilajele de deszăpezire au pornit spre zonele în care au fost anunţate zăpezi. Autorităţile au momentan stocuri de sare, dar greva minerilor ar putea afecta alimentările viitoare.

Nemulţumiţi că nu au primit voucherele de vacanţă, angajaţii de la saline nu mai lucrează şi nici nu se mai livrează sare.

Ninsorile anunțate închid şi drumurile spectaculoase de la noi. După ce la începutul săptămânii a fost închisă Transalpina, de luni, de la Piscu Negru până la Cabana Bâlea Cascadă, se închide şi Transfăgărăşanul.

Până anul viitor, turiştii, dar şi angajaţii vor putea ajunge la Bâlea Lac doar cu telecabina, când vremea o va permite.