Gerul a făcut noaptea trecută două victime. Un bărbat a fost găsit mort în parcul din Sfântul Gheorghe, iar altul a fost luat de ambulanţă în şoc hipotermic. Au fost minus 5 grade în oraş şi chiar minus 10 grade la Miercurea Ciuc, iar temperatura a scăzut în 24 de ore cu peste 20 de grade.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au trecut de la 10 de grade, câte s-au înregistrat ieri, în timpul zilei, la minus 10 grade, noaptea trecută, cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional. O diferenţă de 20 de grade, în 24 de ore, care a făcut două victime la Sfântu Gheorghe. Un bărbat fără adăpost a murit după ce fost găsit pe o bancă în parcul din oraş. Altul a fost luat de ambulanţă în şoc hipotermic. 

Articolul continua dupa recomandari

A fost transportat imediat la serviciul UPU al Spitalului Judeţean. Noi l-am predat cu funcţii vitale, deci era în viaţă, spune medicul de pe Ambulanţa Harghita.

Pericolul vine din diferenţele enorme de temperaturi. Practic, zilele sunt prea calde, iar nopţile prea reci pentru luna noiembrie. Un fenomen neobişnuit care apare în perioadele fără precipitaţii, când cerul rămâne senin şi noaptea, şi ziua, spun meteorologii. 

Pe perioada nopţilor senine, se pierde mult mai uşor energia calorică, prin urmare pământul se răceşte foarte repede, aşadar scad temperaturile foarte mult, explică meteorologul MEDA ANDREI.

Iar dimineaţa, soarele face ca temperatura să crească, la fel de uşor, de la valori negative până spre 14 grade, câte s-au înregistrat azi la prânz în Miercurea Ciuc. 

Reprezintă un stres în plus pentru organism care reacţionează, secretă hormoni de stres şi atunci apare această stare de oboseală, de astenie, suntem nervoşi, axioşi, avem tulburări ale apetitului alimentar, tulburări de somn, dureri de cap, ameţeli, detaliază RUXANDRA CONSTANTINA, medic specialist apifitoterapie.

 În acelaşi oraş, în urmă cu cinci zile, au fost temperaturi de vară, de peste 25 de grade, cauzate de un blocaj atmosferic. 

În zona României, a persistat un câmp de presiune ridicată, un câmp anticiclonic, care a acţionat precum un blocaj în calea sistemelor frontale aducătoare de precipitaţii, anunţă meteorologul MEDA ANDREI.

Nici în următoarele zile, spun meteorologii, nu sunt şanse de precipitaţii.