Alina Şerban, meteorologul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a anunţat, în această dimineaţă, cum va evolua vremea în următoarele zile.

Specialistul a precizat că fenomenele extreme care s-au produs ieri în România, precum dubla tornadă de la Galaţi, s-au datorat unei combinaţii între o masă de aer cu puternic potenţial convesctiv şi unul care a pătruns prin nord-estul teritoriului.

Articolul continua dupa recomandari

"Norii cu extindere pe verticală au determinat cantităţi de peste 40 - 50 de litri pe metru pătrat într-o oră şi fenomenele meteo extreme.

Au fost fenomene asemănătoare tornadelor, au avut aspect de tornadă pe o linie de instabilitate ce s-a format în partea de sud a Moldovei", a declarat Alina Şerban.

Meteorologul ANM a precizat că, azi şi mâine, intensitatea acestor fenomene va fi în scădere.

"Toate zonele care au fost afectate vor mai avea ploi şi azi, dar în cantităţi mai mici. Masa de aer rece care a pătruns în România a determinat apariţia precipitaţiilor sub formă de ninsoare la munte, pe creste. De la temperaturi caniculare trecem la temperaturi cu peste 12 grade mai mici decât cele normale", a anunţat specialistul.

Alina Şerban a mai spus că următoarele 48 de ore vor aduce în nord maxime de 14 grade Celsius, iar în sud cel mult 23 de grade Celius.