Alina Şerban, meteorolog al Administraţiei Naţionae, a declarat pentru Observator, că următoarele 48 de ore vor fi marcate de o răcire accentuată a vremii în majoritatea zonelor ţării.

Specialistul ANM precizează că sistemul frontal care va intra şi traversa România este "mai bine organizat" şi va genera evenimente neplăcute, "specifice instabilităţii atmosferice".

Articolul continua dupa recomandari

"Dacă până acum am vorbit instabilitate de masă, am avut averse torenţiale şi cantităţi importante de apă ce s-au petrecut din loc în loc şi în intervale scurte de timp, acum vorbim despre un sistem frontal mai bine organizat care va pătrunde în ţara noastră.

32 de judeţe au intrat, în această dimineaţă, de la ora 6.00, sub avertizare cod galben de furtuni, ploi torenţiale şi grindinăVezi 3 imagini în Galerie

Drept urmare, vor fi cantităţi importante de apă, ce vor depăşi 40 de litri pe metrul pătrat. În estul ţării aşteptăm şi grindină. Acest fenomen, chiar dacă va fi mai intens, se va desfăşura pe spaţii mai restrânse", a declarat Alina Şerban.

Potrivit meteorologului ANM, în ţara noastră va pătrunde şi o masă de aer rece, ce va determina o scădere semnificativă a temperaturilor.

"Până acum, temperaturile au fost ridicate. În weekend, însă, temperaturile vor fi foarte scăzute. Vorbim de maxime de 16 grade Celsius până la cel mult 24 de grade în sud-estul teritoriului, acolo unde astăzi aşteptăm să se înregistreze temperaturi de 33-34 grade Celsius, izlolat chiar 35. Va fi o schimbare semnificativă în asepectul vremii. În general, un astfel de schimb de mase de aer produce evenimente meteo neplăcute, specifice instabilităţii atmosferice", a mai spus Alina Şerban.

32 de judeţe, sub cod galben de fenomene meteo extreme

32 de judeţe au intrat, în această dimineaţă, de la ora 6.00, sub avertizare cod galben de furtuni, ploi torenţiale şi grindină. Pentru Bucureşti, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o prognoză meteo specială.

Conform avertizării ANM, pe parcursul acestei zile vor fi averse torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi izolat grindină la început în Banat, Crişana şi Maramureş, apoi în Transilvania, Oltenia, în cea mai mare parte a Moldovei şi în nordul Munteniei.

32 de judeţe au intrat, în această dimineaţă, de la ora 6.00, sub avertizare cod galben de furtuni, ploi torenţiale şi grindinăVezi 3 imagini în Galerie

În intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi frecvent 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 40- 50 l/mp.

Fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în a doua parte a zilei de joi, în zonele de deal şi de munte, în sudul şi în nord-vestul ţării şi pe arii mai restrânse în rest.