Meteorologii vor informa Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în cazul fenomenelor care au potenţial extrem, iar oamenii vor putea fi informaţi în timp util. Este principala concluzie a sedintei de urgenta la care au participat reprezentanţii DSU şi cei ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie. 

Raed Arafat a declarat că, în urma discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că, în cazul fenomenelor Cod Portocaliu care au potenţial de a se transforma în Cod Roşu, cum a fost tornada din Călăraşi, DSU va fi informat şi vor putea fi emise alterte locale.

Articolul continua dupa recomandari

De asemenea, va exista un hot line unde oamenii vor putea anunta orice fenomem extrem pentru a se emite de asemenea avertizări.

Discuţia a avut loc ca urmare a problemelor de comunicare apărute în urmă cu două zile. Atunci Sistemul RoAlert nu a trimis nici un mesaj de avertizare pentru că meteorologii nu au emis la rândul lor un Cod Roşu de vreme extremă. Arafat a spus că nici nu aveau voie să o facă pentru că nu le permite legea, dar că legea va fi schimbată în maximum 3 luni. 

De asemenea, Raed Arafat a descris ce trebuie să facem în cazul în care suntem surprinşi de o tornadă. Dacă suntem în maşină ideal trebuie pusă centura de siguranţă şi protejat capul.