Furtuni puternice mătură sudul, centrul şi estul ţării. E cea mai ploioasă lună iulie din ultimii 27 de ani. Iar noi suntem sub ameninţarea unui nou episod dramatic de inundaţii. Apele au rupt poduri în Suceava şi Prahova, iar la malul mării autorităţile au ridicat diguri de protecţie împotriva viiturilor. Furtunile, ploile şi grindina s-au mutat parcă definitiv în România. În această perioadă ar fi trebuit să vorbim despre caniculă, spun meteorologii. Rareori, vara asta, temperaturile au depăşit 30 de grade Celsius.

După cea mai ploioasă lună iunie din istorie, traversăm un iulie atipic. Până marţi seară, sud-estul şi centrul ţării sunt sub cod galben de ploi, vânt şi grindină. 

Articolul continua dupa recomandari

"Instabilitatea este practic pe tot teritoriul national. Se menţine vremea instabilă, ceea ce înseamnă intervale cu averse care sunt şi torenţiale, de asemenea descărcări electrice şi căderi de grindină", spune meteorologul Dinu Mărăşoiu.

Luna iulie ar putea deveni cea mai ploioasă din istorie. Sunt regiuni unde au căzut peste 150 de litri de apă pe metrul pătrat, într-un timp foarte scurt.

În multe oraşe, autorităţile sunt deja în alertă. În Constanţa, pompierii au pus diguri şi saci de nisip pe străzile care, la fiecare ploaie, sunt inundate. Norii negri au venit în valuri deasupra litoralului, iar dovadă stau imaginile postate pe Facebook de martori. În câteva secunde, pe uscat şi în larg a început furtuna. Vânt, ploaie torenţială şi fulgere.

Meteorologii spun că săptămâna viitoare am putea avea două sau trei zile cu soare. Ploile vor lua o pauză abia în august.  

Codul portocaliu de inundaţii a distrus un pod provizoriu peste râul Suceava, la numai trei zile după ce a fost construit. De la o oră la alta, zone restrânse din Alba şi Harghita au intrat sub cod portocaliu de furtună. Iar după ploi, au venit viiturile. 

În Prahova, asfaltul străzilor a dispărut sub râuri de apă, mâl şi bucăţi de lemn rupte din copacii rămaşi fără rădăcini. Un afiş lipit pe un stâp de electricitate îi anunţă pe locuitorii unui sat din judeţ că sunt izolaţi. Singurul pod care-i lega de restul comunei a fost distrus de ape. 

De un an amână CFR reparaţia podului feroviar ce leagă Ploieştiul de Măneciu. Bucăţi dintr-un pilon de susţinere au fost luate de ape, iar construcţia riscă să se prăbuşească.