Actriţa Olivia de Havilland, care a interpretat în filmul “Pe aripile vântului/ Gone with the wind” rolul Melanie Hamilton, împlineşte vineri, vârsta de 100 de ani.

Olivia s-a născut în Japonia, într-o familie britanică, la 1 iulie 1916, iar din 1941 este cetăţean a Statelor Unite ale Americii.

Articolul continua dupa recomandari

Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, şi o mamă actriţă de teatru, care va face o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland este, de asemenea, verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei.

În 1919, părinţii s-au despărţit, dar mama ei a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco.

Vezi 1 imagini în Galerie

În 1934, Olivia avea 18 ani şi se pregătea să devină profesoară de limba engleză, când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în “Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers.

În anii următori, Olivia de Havilland va apărea în “Căpitanul Blood/ Captain Blood” (1935), alături de necunoscutul australian, Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran (el, seducător, ea, suavă şi romantică).

Au urmat, alături de Errol Flynn, opt filme, între care “Atacul brigăzii uşoare/ The Charge of the Light Brigade” (1936) şi “Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood” (1938).

În 1939, Olivia de Havilland a jucat în “Gone with the wind/ Pe aripile vântului”, sub bagheta puternicului şi influentului producător David O. Selznick. Aici, a interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care va deveni soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O'Hara (Vivien Light).

Vezi 1 imagini în Galerie

“Pe aripile vântului” a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.

Alături de alte două legende ale Hollywood-ului, Kirk Douglas, născut şi el în 1916, şi Zsa Zsa Gabor, născută în 1917, Olivia de Havilland este cel mai longeviv star.

În cariera sa a adunat două statuete şi trei nominalizări Oscar, a lucrat cu producători celebri precum David O. Selznick, cu regizori inspiraţi ca Michael Curtiz, Anatole Litvak şi cu staruri precum Errol Flynn.

Olivia de Havilland a declarat că a văzut “Pe aripile vântului” de 30 de ori şi “de fiecare dată, îmi aduce bucurie”. “Din fericire, nu mă face melancolică”, a spus ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. “Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură”.

Vezi 1 imagini în Galerie

Olivia de Havilland trăieşte astăzi la Paris, din 1953.

sursa: news.ro